Германия изисква от федералните провинции да заделят терени за ветропаркове

  • 15 юни 2022 18:16

  • 498
  • 0
Германия изисква от федералните провинции да заделят терени за ветропаркове
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Германското правителство одобри план, който изисква от 16-те федерални провинции да определят минимум терени за изграждане на ветропаркове, по силата на проектозакон, който ще бъде внесен в Бундестага до края на месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мярката има за цел да помогне на Берлин да изпълни климатичните си цели.

Управляващата коалиция се надява законът да бъде одобрен и да влезе в сила в началото на следващата година. Той предвижда към 2032 г. 2 на сто от земята в Германия да бъде заделена за изграждане на вятърни централи при 0,8 на сто сега и 1,4 на сто през 2026 г.

Участието на ВЕИ в преносна мрежа се увеличава с над 20% на годишна база

Германия се надява към 2030 г. да добива 80 на сто от електричеството си от възобновяеми енергийни източници. За целта капацитетът на наземните ветропаркове трябва да се увеличи до 115 гигавата, което е равно на 38 атомни централи.

По силата на новия план властите могат да отменят правилата за отстояние на ветропарковете от населените места, което досега често бавеше изграждането им, ако провинциите не са изпълнили целите си.

Предвижда се и омекване на правилата за защита на околната среда, което да отвори повече терени за изграждането на ветропаркове.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини