София кандидатства за наградата "Зелена столица на Европа" през 2024 г.

  • 07 юни 2022 15:55

  • 890
  • 2
София кандидатства за наградата "Зелена столица на Европа" през 2024 г.
© СО
Слушай новината Слушай новината

София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“ през 2024 г., съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Постигнатото от града беше оценено много високо, като освен напредъкът на София като зелен град, комисията оцени и работата ни с гражданите. Това каза  кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри конференцията URBAN GREEN. Форумът се провежда днес във Военна академия "Г. С. Раковски" в София с участието на Флоранс Рубин, посланик на Франция, Торстен Гайслер, директор на Фондация „Конрад Аденауер“, кмета на Подгорица Иван Вукович, зам.-кмета на Сараево Аня Маргетик.

София устойчиво подобрява качеството на въздуха, както и пешеходната и велосипедна свързаност. Работим по редица проекти за залесяване, развитие на зелени градски пространства, разширяване на велосипедни и пешеходни връзки, пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк над ул. „Бяла Черква“. През тази и следващата година предстои да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат изградени нови велоалеи, които да свържат районите „Люлин“ и „Дружба“ с центъра. 

В София отваря врати Образователен център Екология

По думите на кмета Фандъкова „реализираме редица инициативи, с които включихме софиянци в усилията ни за по-зелен град – залесихме заедно с гражданите 100 хил. дървета до бившето депо „Суходол“, тази година продължаваме залесяването в землището на с. Негован. Инициативата „София избира“ тази година проведохме с фокус зеленото.“ Йорданка Фандъкова посочи, че е важна и връзката ни с останалите общини от региона по отношение на екологията и въздуха. „Работата ни с останалите Балкански столици също беше оценена, защото за въздуха и екологията няма граници, – подчерта още столичният кмет. – Настоящата конференция е също усилие в защита на нашата кандидатура и съвместна работа за подобряване на екологията.“

Фандъкова съобщи, че до дни ще бъде обявен архитектурен конкурс за пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк над ул. „Бяла черква“, един от приоритетните проекти, който беше одобрен от Столичния общински съвет за изпълнение във връзка с кандидатурата на София за „Зелена столица на Европа“. През тази и следващата година предстои да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат изградени нови велоалеи, които да свържат кварталите „Люлин“ и „Дружба“ с централната градска част и Зеления ринг, както и в северна посока – продължението на велоалеята по бул. „Дондуков“ ще достигне през моста Чавдар до ул. „Черковна“. 

Елица Панайотова, координатор на Програма „Зелена София“ към Столична община заяви, че: „Дърветата и зелените площи в града са най-голямата ни ценност, защото са важни за чистотата на въздуха, по-ниските температури, за питейната вода, за намаляване на наводненията, запазване на биоразнообразието, както и за физическото и психическо здраве на хората. Затова е важно да намерим модели, по които да можем да реализираме публично достъпна зеленина, дори и без да се налага да е публична собственост.“

„Една голяма част от моите усилия в последните години е насочена към подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Вече имаме първите трайно добри резултати, които показват, че се движим в правилна посока и усилията ни имат ефект“ – акцентира Фандъкова.

За трета поредна година (от 2019 до 2021) София изпълнява нормата за средногодишна концентрация от 40 микрограма на кубичен метър за ФПЧ10. Остава да постигнем и другия показател – брой дни в годината с превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10 от 50 микрограма на кубичен метър. За него тенденцията също е положителна, като през миналата година само на една от станциите е регистрирано превишение на нормата повече от допустимите 35 дни годишно. 

Като част от инициативата „Глобален кметски пакт за климат и енергия“ София си е поставила цел за намаляване на парниковите емисии с 40% до 2030 г., в сравнение с 2007 г. През 2020 г. София отчете 20% намаляване на парниковите си емисии в сравнение с 2007 г.

„В края на април 2022 г. София спечели място сред 100 общини, участващи в европейската мисия за въглероднонеутрални градове до 2030-та година. Това ни дава възможност в следващите 8 години да получим финансиране за изследвания за иновации, както и предимство в надпреварата във всички европейски фондове, свързани със Зелената сделка“ – каза също кметът Фандъкова.

София подаде кандидатурата си към ЕК на 28.04.2022 г. Очаква се през юли 2022 г. да бъдат обявени финалистите в конкурса.

Торстен Гайслер, директор на Фондация „Конрад Аденауер“: „Живея в София от 6 години и мога да кажа, че през тези години София се превърна в един по-жизнен и динамичен град и икономически по-успешен град. София стана и по-зелен и чист град и в този смисъл и по-устойчив. И това не е случайно, а се дължи на виждането и на успешното преследване на всички цели, заложени от екипа на кмета Фандъкова“.

Флоранс Рубин, посланик на Франция: „Повечето от трансформациите на градовете се осъществяват от градските управи. Когато демократизираме управлението и дадем подкрепа чрез общинските бюджети виждаме, че хората започват да мислят повече за озеленяването. Зелените градове са демократични и демократичните градове са зелени.“

Кметът на Подгорица Иван Вукович: „Озеленяването е много важно. За четири години успяхме да озеленим нашия града и Подгорица беше класиране на пето място в Европа по градска зеленина. Успяхме да озеленим 200 хил. кв. м зелени площи. В парковете внесохме интелигентни решения, с които привлякохме младите хора да прекарват повече време навън. Благодаря за възможността да споделим опита на Подгорица.“ 

Зам.-кметът на Сараево Аня Маргетик: „Чест е да участваме в конференцията по покана на кмета Фандъкова. За нас е много важна възможността да обменим опит, защото имаме общи проблеми и трябва да се справим с предизвикателствата на климата и замърсяването на въздуха.“

Конференцията URBAN GREEN 2022 се организира от Столична община и фондация "Конрад Аденауер – България" в партньорство с EIT Climate-KIC Hub Bulgaria.

Проект „Зелена София“ стартира по инициатива на кмета на Столична община през октомври 2016 г. и е структура към „Асоциация за развитие на София“. Екипът, който стои зад проекта, има две основни цели: да подготви кандидатурата на столицата за наградата на Европейската комисия „Зелена столица на Европа“, както и да насърчава  политиките на Столична община, свързани с устойчивото развитие на града.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
890 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
d

2022.06.07 | 17:19

2
психиатрията да се самосезира
Димитрова

2022.06.07 | 16:10

1
За това ли се унищожават зелени площи и се махат дървета, та да се построят повече блокове???

Добави коментар

Водещи новини