Система за рециклиране на стари дрехи и обувки заработи в Бургас

  • 13 септември 2018 12:23

  • 1958
  • 0
Система за рециклиране на стари дрехи и обувки заработи в Бургас
© pixabay

В Бургас на 15 септември стартира проект "TexCycle" за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали, с фокус върху повторната употреба, съобщават от общината.

Тази система се внедрява като част от по-голямата за сметосъбиране и сметоизвозване. Така бургазлии ще могат се освободят от ненужни дрехи и обувки в специално поставени контейнери. Досега тези вещи се изхвърляха в общия боклук или се оставяха в непосредствена близост до казаните. Така разхвърляните стари дрехи и обувки се превърнаха в част от пейзажа на града.

По проект ще бъдат поставени 19 специализирани контейнера. Те ще бъдат разположени до мобилните центрове за разделно събиране.

Част от текстилните материали, събрани в контейнерите, ще се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба, ще се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Пуловерите и други плетива ще се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини