Американски и канадски военни кораб преминаха през Тайванския пролив

  • 21 октомври 2024 12:34

  • 237
  • 1
Американски и канадски военни кораб преминаха през Тайванския пролив
© pixabay

Американски и канадски военен кораб плаваха заедно през Тайванския пролив в неделя, по-малко от седмица след като Китай проведе нов кръг от военни учения около острова, предава "Ройтерс".

Американският флот, понякога придружаван от кораби от съюзнически държави, преминава през пролива веднъж месечно. Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, също твърди, че има суверенитет на целият морски път.

Седмият флот на ВМС на САЩ съобщи в понеделник, че разрушителят USS Higgins и канадската фрегата HMCS Vancouver са извършили "рутинен" транзит в неделя "през ​​води, където се прилага свободата на навигация и прелитане в открито море в съответствие с международното право".

Транзитът демонстрира ангажимента на Съединените щати и Канада да поддържат свободата на корабоплаването за всички страни, се казва в изявление.

Руски и китайски кораби участват в съвместни учения в Тихия океан

"Навигационните права и свободи на международната общност в Тайванския пролив не трябва да бъдат ограничавани. Съединените щати отхвърлят всяко твърдение за суверенитет или юрисдикция, което е в противоречие със свободите на навигация, прелитане и други законни употреби на морето и въздуха", се казва в него .

Китайското командване на Източния театър каза, че неговите сили са наблюдавали и предупредили корабите.

"Действията на Съединените щати и Канада причиниха проблеми и са разрушителни за мира и стабилността в Тайванския пролив", се добавя в него.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан каза, че Тайван не е въпрос на "свобода на корабоплаването", а на суверенитета и териториалната цялост на Китай.

"Китай твърдо се противопоставя на всяка държава, която провокира и заплашва суверенитета и сигурността на Китай в името на "свободата на корабоплаването", каза той пред репортери в Пекин.

Китай организира военните учения миналия понеделник, за които каза, че са предупреждение за "сепаратистки действия" и които предизвикаха осъждане от правителствата на Тайван и САЩ.

Военноморските сили на САЩ и Канада за последно участваха в такава съвместна мисия през ноември миналата година.

Китай твърди, че само той има юрисдикция над почти 180 км широкия воден път, който е основен проход за международна търговия. Тайван и Съединените щати оспорват това, заявявайки, че Тайванският пролив е международен воден път.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че само хората на острова могат да решават бъдещето си.

Последвайте канала на

Калина Христова
237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
п.у.т.к.ин к.а.пут

2024.10.21 | 12:49

1
...............Китайското командване на Източния театър каза, че неговите сили са наблюдавали и предупредили корабите.............и капитана на американския кораб се замисли сериозно по въпроса, нареди на екипажа всички да си ГО преместят от единия крачол в другия и да продължат по пътя.

Добави коментар

Водещи новини