Блинкън заяви, че е настъпил „решителен момент“ за мирните преговори за Газа

  • 19 август 2024 09:53

  • 257
  • 3
Блинкън заяви, че е настъпил „решителен момент“ за мирните преговори за Газа
© Getty images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес определи като „може би най-добрата, а може би и последната възможност“ най-скорошните дипломатически усилия на Вашингтон за постигане на примирие в Газа и призова всички страни да доведат споразумението до успех, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2458

Преговорите за примирие се водят от месеци и ще продължат тази седмица в Кайро след двудневна среща в Доха миналата седмица.

Блинкън ще засили дипломатическия натиск за постигане на пробив в преговорите по-късно тази седмица, след като САЩ миналата седмица представиха компромисни предложения, които посредничещите страни смятат, че ще приближат позициите на враждуващите страни.

„Това е решаващ момент, може би най-добрата, а може би и последната възможност да върнем заложниците у дома, да получим примирие и да поставим всички на по-добър път към устойчив мир и сигурност“, заяви Блинкън пред репортери преди срещата си с израелския президент Ицхак Херцог, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Израел

„Тук съм като част от интензивните дипломатически усилия по инструкция на президента Байдън, за да се опитам да постигна споразумение. Време е всички да кажат „да“ и да не търсят повод за „не“, допълни Блинкън.

Страните посредници - Катар, Съединените щати и Египет - досега не са успели да намалят достатъчно различията, за да постигнат споразумение.

Часове след пристигането на Блинкън палестинското движение „Хамас“ заяви, че държи израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и отговорен за „провалянето на усилията на посредниците“ и забавянето на споразумението.

Държавният секретар предупреди също да не бъде допускана по-нататъшна ескалация на напрежението в региона. „Време е също така да се уверим, че никой не предприема стъпки, които биха могли да провалят този процес, и затова работим, за да сме сигурни, че няма да има ескалация, че няма да има провокации“, каза още той.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
257 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2024.08.19 | 12:22

3
РУСИЯ превзе Ню Йорк - 10 000 град! Защо няма новина? Защо за някаква си Суджа от 3000 човека край границата имаше 1000 статии, а за 10 000 Ню Йорк като пада няма?

2024.08.19 | 10:13

2
Лайнобъркачът Блинкин се сетил за се побара след като Израел уби десетки хиляди невинни деца , майки и възрастни палестинци ! Престъпни държави са Израел и САЩ !

2024.08.19 | 10:09

1
КАТИЛА, ЗАЩО СИ ДУХАЛ НА АХМЕД МУСА и ЛЮЛЯКА

Добави коментар

Водещи новини