Директорът на Сикрет Сървис за стрелбата по Тръмп: Провалихме се

  • 22 юли 2024 18:57

  • 1142
  • 3
Директорът на Сикрет Сървис за стрелбата по Тръмп: Провалихме се
© Gettyimages (архив)

Директорът на Сикрет Сървис - Кимбърли Чийтъл, призна пред Конгреса на САЩ днес, че тя и нейната служба са се провалили в случая с опита за убийството на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. Кандидатът на Републиканската партия за президент бе ранен по-рано този месец по време на предизборна проява в щата Пенсилвания

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 88

"Провалихме се. Като директор на Сикрет Сървис на САЩ поемам пълната отговорност за всеки пробив в сигурността", каза по време на изслушването си пред Надзорната комисия към Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Чийтъл, за чието отстраняване от поста настояват от Републиканската партия. "Опитът за убийството на бившия президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския на 13 юли е най-същественият оперативен провал на Сикрет Сървис от десетилетия насам", добави тя.

По повод на обвиненията на републиканците, че службата ѝ е отказала подкрепления за охрана на Тръмп, директорката заяви, че броят на охранителите на бившия президент е бил увеличен преди стрелбата. "Нивото на сигурност за бившия президент се вдигна значително за предизборната му кампания и методично се повишаваше с развоя на заплахите. Нашата мисия не е политическа. При нас въпросът е буквално на живот и смърт", каза още Чийтъл. 

Стрелецът по Доналд Тръмп си е взел отпуск, за да натисне спусъка

Днешното изслушване е първият етап от разследването от страна на Конгреса на САЩ на опита за убийството на Тръмп. Директорът на ФБР Кристофър Рей ще се яви в сряда пред Правосъдната комисия на Камарата на представителите, чийто председател Майк Джонсън ще трябва междувременно да представи двупартийна работна група, предназначена да бъде свързващо звено в разследването на Камарата. 

Засега Чийтъл устоява на призивите за да подаде оставка, отправяни от страна на водещи представители на Републиканската партия, включително Джонсън и лидера на малцинството в Сената (горната камара на американския парламент) Мич Макконъл, отбелязва Ройтерс.

Членът на Надзорната комисия към Камарата на представителите Джеймс Камър, който е републиканец, на свой ред отправи този призив по време на днешното изслушване. "Твърдо съм убеден, че вие, директор Чийтъл, трябва да подадете оставка", обърна се към шефката на Сикрет Сървис републиканецът от Кентъки. "Сикрет Сървис разполагат с хиляди служители и значителен бюджет. Но сега вече Сикрет Сървис е олицетворение на некомпетентността", добави той.

"Недопустими инциденти като този подчертават факта, че сме все по-разединена нация, която е подложена на повишено политическо напрежение“, каза представителят на демократическата партия Джери Конъли.

При стрелбата по време на предизборния митинг на Тръмп на открита сцена в град Бътлър, щата Пенсилвания, на 13 юли той беше ранен в дясното ухо, един от присъстващите беше убит, а още двама - ранени. Заподозреният стрелец - двадесетгодишният гледач в старчески дом Томас Матю Крукс, беше ликвидиран след стрелбата от органите на реда. Не е ясно какъв е бил мотивът му.

Инцидентът разгневи конгресмени, според които заподозреният е успял да вземе Тръмп на прицел от покрива на близка до сцената сграда поради пропуски в сигурността на агенцията на Чийтъл, която е ангажирана с охраната на настоящия президент и неговите предшественици на поста.

Правосъдната комисия към Камарата на представителите миналата седмица обяви, че разполага с доказателства за недостатъчната подготовка на Сикрет Сървис за предизборната проява на Тръмп заради недостиг на кадри, отворил се поради конкурента проява на съпругата на президента Джо Байдън - Джил, в друг град в щата Пенсилвания - Питсбърг, и срещата на върха на НАТО дни по-рано във Вашингтон (9-11 юли).

Чийтъл заяви пред законодателите, че службата ѝ охранява тридесет и шест души дневно, включително и световни лидери, какъвто е случаят с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Очаква се той да говори в американския парламент тази седмица.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1142 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.07.22 | 21:09

3
Тъй ли... ни думай:)))!

2024.07.22 | 20:13

2
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

2024.07.22 | 19:09

1
Да, провалихте се наистина, защото оствяте да разиграват театрални представления пред носа ви ид а ви въвличат в тях!

Добави коментар

Водещи новини