Барак Обама: Няма да се откажем от ЕвроПРО

  • 04 септември 2012 10:44

  • 641
  • 0
Барак Обама: Няма да се откажем от ЕвроПРО
©

САЩ няма да се откажат от разработването на европейската система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО), предаде РИА Новости.

Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, който се кандидатира за втори мандат публикува част от предизборната си програма, в която очерта насоките на външната си политика в навечерието на Конгреса на Демократическата партия.  "Президентът работи върху създаването на системата за ПРО в Европа, която ще защити, както Стария континент, така и Америка, от ядрената заплаха, идваща от Иран и други държави. Вярваме, че Вашингтон и Москва ще могат да изгладят противоречията си по този въпрос и да започнат конструктивно сътрудничество. Ние обаче изпратихме ясен сигнал, че ще вървим напред, след като направихме първите крачки в Полша, Румъния и Турция", се казва в документа. Вашингтон подписа споразумение с Варшава, Букурещ и Анкара за разполагане на елементи от системата в трите държави.

Русия и НАТО се разбраха за сътрудничество по проекта ЕвроПРО на срещата в Лисабон през 2010 г., но преговорите влязоха в задънена улица, защото САЩ отказаха да дадат юридически гаранции, че системата не е насочена срещу Русия. В отговор Москва заплаши Калининградска област (най-западната точка на Русия) ракетни комплекси "Искандер" и да предприеме редица други военно-политически мерки.

Обнародването на програмата е насрочено за конгреса на Демократическата партия в Шарлот (щат Северна Каролина). На форума официално ще бъде обявена кандидатурата на сегашния президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият и неговия заместник Джон Байдън. Кандидатите на Републиканската партия - Мит РомниМит Ромни Уилръд Мит Ромни е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Губернатор на и Пол Райън бяха издигнати миналата седмица.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини