Агенциите на ООН за миграцията и бежанците са загрижени от плановете на Байдън да ограничи правото на убежище

  • 05 юни 2024 17:48

  • 515
  • 1
Агенциите на ООН за миграцията и бежанците са загрижени от плановете на Байдън да ограничи правото на убежище
© Getty images

Агенциите на ООН за миграцията и бежанците изразиха загриженост във връзка с плановете на администрацията на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в за нови ограничения на правото на убежище и заявиха, че правото на убежище е основно човешко право, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1594

Вчера президентът Байдън представи планове за въвеждане на незабавни значителни ограничения за мигрантите, търсещи убежище на американско-мексиканската граница, тъй като Белият дом се опитва да неутрализира имиграцията като политическа отговорност преди изборите през ноември.

Стъпката ще забрани на мигрантите да получават убежище, когато длъжностните лица преценят, че южната граница с Мексико е претоварена. Това се случва след провала преди месеци на двупартийното споразумение за гранична сигурност в Конгреса, което повечето републикански законодатели отхвърлиха по искане на бившия президент Доналд Тръмп.

Байдън издаде заповедта за миграцията, която има за цел да прекрати подаването на молби за убежище

Агенцията за бежанците към ООН призова САЩ да "преразгледат ограниченията, които подкопават основното право на търсене на убежище".

"Новите мерки ще откажат достъп до убежище на много лица, които се нуждаят от международна закрила и които сега може да се окажат без реална възможност за търсене на безопасност и дори в риск от връщане“, се казва в изявление, публикувано късно снощи, като се има предвид връщане на хора обратно на места, където те могат да бъдат подложени на преследване.

"Всяко лице, което твърди, че има основателни опасения от преследване в страната си на произход, трябва да има достъп до сигурна територия и това твърдение да бъде оценено, преди да бъде подложено на депортиране или отстраняване“, допълва агенцията.

Позицията на Международната организация по миграция към ООН (МОМ), която се ръководи от Ейми Поуп, бивш старши съветник на Байдън по въпросите на миграцията, не звучеше толкова настоятелно.

"МОМ признава предизвикателствата, породени от нарастващото незаконно преминаване на мигранти през границата между Съединените щати и Мексико“, се казва в изявление на организацията, изпратено по електронната поща на АП. "Изключително важно е всички мерки, предприети за управление на миграцията, да зачитат основното право на търсене на убежище, както и да укрепват безопасните и редовни миграционни пътища.“

Заповедта на Байдън ще влезе в сила, когато броят на отчетените случаи на входните точки достигне 2500 на ден, заявиха висши служители на администрацията. Това означава, че заповедта трябва да влезе в сила незабавно, тъй като сега средните дневни стойности са по-високи.

Арестите за нелегално преминаване на границата от Мексико за последен път са били средно под 2500 на ден през януари 2021 г. – месеца, в който Байдън встъпи в длъжност. Последният път, когато отчетените случаи по границата са паднали до 1500 на ден, е бил през юли 2020 г., в разгара на пандемията от COVID-19.

Ограниченията ще бъдат в сила, докато броят на случаите на входните точки достигне или спадне под 1500 средно на ден за период от седем последователни дни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
рашка говняшка

2024.06.06 | 22:19

1
целият свят иска да имигрира в САЩ, само психопатът на бункерната п.утя мечтае за руслямистански рашистан! Сиктир болшевишки отпадък!

Добави коментар

Водещи новини