Блинкън пристига днес в Източна Европа на фона на нарастващото напрежение с Русия

  • 29 май 2024 11:09

  • 562
  • 4
Блинкън пристига днес в Източна Европа на фона на нарастващото напрежение с Русия
© Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристига днес в молдовската столица Кишинев - първата спирка от кратката му обиколка в Европа, по време на която той ще има за цел да укрепи западната подкрепа за Украйна сред съюзниците от НАТО и съседните държави, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14123

Пътуването на първия американски дипломат идва в момент, когато Украйна се опитва да отблъсне засилващите се руски атаки в източната част на страната и президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 предупреждава, че ако бъде позволено на Киев да използва западните оръжия за нанасяне на удари по територията на Русия, това ще предизвика глобален конфликт.

В Кишинев Блинкън ще се срещне с президента на Молдова Мая Санду и други висши молдовски официални лица в момент, когато според официални представители на САЩ страната е изправена пред руски "операции за влияние".

По-късно през седмицата Блинкън ще пътува до Прага, за да участва в неофициална среща на външните министри от страните членки на НАТО, която ще се съсредоточи върху подготовката преди срещата на върха на лидерите на страните от алианса през юли във Вашингтон.

САЩ работят с европейските си съюзници, за да помогнат на Украйна да изгради дългосрочните си военни сили - усилия, които биха приближили Киев до НАТО. Отделни страни членки, включително САЩ, работят за постигане на двустранни споразумения с Украйна.

Блинкън: САЩ ще подкрепят Украйна, докато сигурността ѝ бъде гарантирана

Повече от две години след началото на най-смъртоносната война в Европа от Втората световна война насам, западните съюзници обсъждат как да спрат руското военно настъпление, а Путин все по-често предупреждава за риска от глобална война.

Един от критичните въпроси е дали съюзниците ще позволят на Украйна да използва предоставяните от тях оръжия за нанасяне на удари по територията на Русия, тема, която може да бъде обсъдена на срещата в Прага.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза пред сп. "Икономист", че страните от блока трябва да позволят на Украйна да използва техните оръжия на територията на Русия - мнение, което се подкрепя от някои европейски държави от трансатлантическия алианс, но не и от САЩ.

Съединените щати многократно са заявявали, че не насърчават Украйна да нанася удари на територията на Русия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
562 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.29 | 15:49

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
тиквата

2024.05.29 | 11:48

1
американски боклук мри копеле
Тиквуне

2024.05.29 | 12:15

3
То па другия щот е много убав
гнома

2024.05.29 | 11:49

2
ще търси на майка си п утката там

Добави коментар

Водещи новини