Байдън и Тръмп с изравнени позиции в президентската надпревара, сочи проучване

  • 15 май 2024 16:47

  • 410
  • 3
Байдън и Тръмп с изравнени позиции в президентската надпревара, сочи проучване
© Gettyimages (архив)

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и съперникът му от Републиканската партия Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат резултатите от анкета на Ройтерс/Ипсос, предаде БТА. 

В момента Тръмп е обект на наказателни преследвания по няколко дела, а Байдън е подложен на критики заради подкрепата си за Израел във войната в Газа.

Около 40% от регистрираните гласоподаватели, участвали в проучването, което е продължило осем дни и е приключило вчера, заявяват, че ако изборите бяха днес, те биха гласували за Байдън. Същият е и делът на респондентите, които споделят, че ще гласуват за Тръмп.  

Байдън: Тръмп трябваше да инжектира белина на себе си

Байдън имаше преднина от един процент пред Тръмп в предишната анкета на Ройтерс/Ипсос, направена на 29 и 30 април. 

Близо 20% от респондентите в най-новото проучване казват, че все още не са избрали за кого да гласуват и че са склонни да подкрепят някоя от номинациите на трети партии или изобщо да не гласуват. 

Подкрепата за Роберт Кенеди-младши, който е противник на ваксините и участва във вота като независим кандидат, възлиза на 13%. Това представлява ръст от 5% спрямо предишното проучване от април, когато 8% от респондентите заявиха, че ще гласуват за него. 

И двамата водещи кандидати понасят значителни негативи. 

През последните месеци Тръмп прекара много време в съдебната зала в Манхатън във връзка с едно от четирите наказателни дела, които се водят срещу него. Делото в Ню Йорк е по обвинение, че преди президентските избори през 2016 г. Тръмп е платил на порноактриса, за да не прави публично достояние твърденията си, че десетилетие по-рано е имала интимна връзка с него. 

Резултатите от предишни анкети на Ройтерс/Ипсос сочат, че повечето от американците смятат обвиненията срещу Тръмп за сериозни. Той пледира „невинен“ и отрече да е имал подобни провинения. 

Другите дела срещу Тръмп са свързани с опита му да отмени поражението си на вота за президент през 2020 г., както и с неправомерно съхранение на секретни документи, след като е напуснал Белия дом.

Тръмп не признава вина по нито едно от обвиненията.  

Негативите, понесени от 81-годишния Байдън, включват опасенията около напредналата му възраст, както и острите критики срещу подкрепата му за Израел във войната в Газа от страна на някои представители на Демократическата партия. 

През последните седмици редица американски университети бяха разтърсени от протести, които засилиха притесненията сред демократите, че някои млади гласоподаватели ще се обърнат срещу Байдън. 

Последната анкета сочи, че позициите на Байдън и Тръмп се изравняват. Сред регистрираните гласоподаватели, на които анкетата не е предоставила възможност да изразят подкрепа за кандидат от трета партия или да заявят, че не са сигурни кого да изберат, резултатите на Байдън и Тръмп са идентични и всеки от тях получава по 46%. 

Респондентите които отказват да отговорят на така поставения въпрос възлизат на 8%. 

Тръмп: Байдън се съюзи с „Хамас“ срещу Израел

Байдън има малка преднина от 3% сред регистрираните гласоподаватели, които изразяват категорична убеденост, че ще гласуват през ноември.

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено онлайн сред 3208 регистрирани избиратели от цялата страна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
410 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:09

3
❤️ Г­­­о­­р­­­е­щ­и­­ ­м­­­о­м­­­и­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­­в­и­­­ ­­о­­­ч­­а­­­к­­в­а­т ­­-­­­ X­1­­8­­­.­­F­­U­­N

2024.05.15 | 18:04

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
говнояда Тръмп

2024.05.15 | 17:06

1
Ха, ха, ха - Говнояда Тръмп водеше убедително пред Байдън. Сега тенденцията е да изгуби изборите ако въобще бъде допуснат до тях и не влезе в панделата.

Добави коментар

Водещи новини