САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата Газа

  • 13 май 2024 09:51

  • 410
  • 1
САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата Газа
© gettyimages

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата Газа. Последствията от една кампания на Израел в Рафах може да доведат до хаос и анархия и вакуумът вероятно отново ще бъде запълнен от "Хамас".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2183

Предупрежденията от страна на представители на САЩ към съюзниците им Израел за офанзива в южната част на Ивицата Газа се трупат, след като американската администрация вече заяви, че ще спрат своя помощ за Тел Авив.

Неорганизираният подход, казва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред NBC, заплашва с "вакуум на хаос, анархия и вероятно ще бъде запълнен отново от Хамас". Израел е на път да се сблъска с въстание с много въоръжени бойци на "Хамас", казва още Антъни Блинкен. "Ние разговаряхме с тях за много по-добър начин за постигане на траен резултат, трайна сигурност, както в самата Газа, така и в региона като цяло", обяснява Блинкън и подчертава, че партньорите трябва да си казват истината.

Сигналите от Вашингтон към Израел стават все повече. Американското правителство отново масово критикува воденето на войната от страна на Израел Според медийни съобщения от вчера началникът на израелската армия Халеви също е призовал за следвоенна стратегия за Газа и създаване на гражданска администрация в ивицата Газа.

Поради липсата на политическа стратегия за следвоенния период, на израелската армия многократно ѝ се налага да се сражава на места, които преди това е превзела и от които се е изтеглила. Според съобщенията в израелските медии Халеви е казал това по време на консултациите по сигурността с Нетаняху. "Докато няма дипломатически процес за установяване на администрация в ивицата Газа, която да не принадлежи на палестинска организация "Хамас", ще трябва да продължим да провеждаме кампании на други места, за да унищожим инфраструктурата на групировката. Това ще бъде сизифовска задача", е цитиран да казва Халеви, пише news.bg.

Der Standart припомня, че премиерът Бенямин Нетаняху неотдавна намекна, че бъдещето на ивицата Газа след победата над "Хамас" вероятно ще е на принципа на "някакъв вид гражданска администрация", установена с помощта на други държави - вероятно с помощта на Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и други държави.

Блинкън: Израел няма надежден план за опазването на цивилните в Рафах

В това ще участват държави, които искат "стабилност и мир", бяха думите на Нетаняху. Външният министър на Обединените арабски емирства обаче даде да се разбере, че страната няма да участва в евентуална гражданска администрация с други държави. Страната няма да позволи да бъде въвлечена в каквито и да било планове за "осигуряване на прикритие на израелското присъствие в ивицата Газа".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:20

1
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­­­и­ ­­­м­­­о­­м­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­ч­а­к­­в­­­а­­­т ­­­-­ X­1­­­8­­.­­F­U­­N

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини