Пентагонът: Китай фактически не помага на Русия във войната с Украйна

  • 18 април 2024 11:27

  • 812
  • 2
Пентагонът: Китай фактически не помага на Русия във войната с Украйна
© Getty Images, архив

Китай фактически не оказва никаква военна помощ на Русия в украинския конфликт. Това заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете (ОКНЩ) на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун, говорейки в сряда на изслушване в Комисията по бюджетните кредити на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13634

"И така, как Китай помага на Русия? Това е много ниско ниво. Като цяло, просто като не осъжда руските актове на нахлуване в друга страна“, посочи Браун.

Конгресмените се интересуваха по-специално от въпроса как точно Китай помага на Русия да засили военния си потенциал. "КНР следи какво прави Русия. Те гледат какво правим. Те правят различни неща, за да се подготвят, в случай че решат да отидат на някакъв вид конфликт в регионите на Индийския и Тихия океан. Те укрепват потенциала си от икономическа гледна точка, както и военния си потенциал и научават каквото могат, като гледат текущите събития в Русия. Тоест, извинете, в Украйна“, добави Браун, цитиран от "Фокус". 

САЩ: Китай помага на Русия да води войната в Украйна

Междувременно заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, говорейки същия ден на редовен брифинг за журналисти, заяви, че Вашингтон е готов да предприеме допълнителни мерки срещу КНР заради предполагаемата ѝ подкрепа за руския военно-промишлен комплекс.

Руснак прокле войната, за инструмент използва музикалното изкуство

На свой ред китайската страна многократно е заявявала, че решително ще защитава законните права и интереси на китайските предприятия. Както заяви Лиу Пенгу, говорител на китайското посолство във Вашингтон, Съединените щати доставят оръжия на Украйна, "като същевременно разпространяват дезинформация, че "Китай предоставя военна подкрепа на Русия“ и използват тази възможност, за да наложат "неоснователни санкции срещу китайските компании“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
812 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:25

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­и­­­ ­м­­­о­­­м­и­­­ч­е­­­т­­а­­ ­­в­и­ ­о­­ч­­а­­к­в­а­­т ­­­-­­ X­1­­8­­­.­F­­­U­N
Z Z Z Z Z

2024.04.19 | 18:13

1
Правилно, в РУСИЯ, а не Окраина. Всичко в Лвов е РУСИЯ и ще бъде РУСИЯ - така, че тоя църен НЕГЪР не е сгрешил :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини