Вицеадмирал от НАТО: Сигурността на един милиард души е изложена на риск

  • 16 април 2024 11:57

  • 1379
  • 4
Вицеадмирал от НАТО: Сигурността на един милиард души е изложена на риск
© Twitter (X)

Безопасността на близо един милиард души в Европа и Северна Америка е изложена на риск поради опитите на Русия да атакува огромни уязвими зони на подводна инфраструктура, включително вятърни паркове, тръбопроводи и захранващи кабели.  Това предупреди заместник-командващият Съюзното морско командване (Marcom) на НАТО вицеадмирал Дидие Малетер пред британския вестник The Guardian.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13940

Мрежата от подводни кабели и тръби, от които Европа зависи за електричество и комуникации, не е проектирана по начин, който да позволи тя да устои на "хибридната война“, водена от Москва и други противници на НАТО, поясни вицеадмиралът.

Руснак прокле войната, за инструмент използва музикалното изкуство

"Знаем, че руснаците са разработили множество хибридни действия под вода, за да разстроят европейската икономика, чрез кабели, интернет кабели, тръбопроводи. Цялата ни икономика под водата е изложена на риск. И за да бъдем много ясни, знаем, че руснаците са разработили ядрени подводници за тази цел, така че ние (страните от НАТО – бел. ред.) не сме наивни и работим заедно“, увери Малетер.

Коментарите идват след два инцидента на предполагаем саботаж в Балтийския регион през последните 18 месеца - първо срещу двата газопровода "Северен поток“ през септември 2022 година, а след това срещу Balticconnector през октомври миналата година. Въпреки задълбочените разследвания от няколко държави и двата случая остават неразкрити. Финландия обяви през декември, че "всичко показва“, че китайски кораб умишлено е повредил Balticconnector с котва.

Адмирал Бауер: НАТО не притиска нито една държава да дава военна помощ за Украйна

Малетер отбеляза, че средата се е променила драстично, откакто голяма част от сегашната инфраструктура е била построена за първи път от частния сектор, което я прави изключително уязвима.

"Те [отговорните компании] не знаеха, че хибридната война ще се развие толкова бързо. Повече от 90% от [интернет кабелите] са под вода. Всички наши комуникационни канали между САЩ, Канада и Европа са под вода, така че има много уязвимости“, предупреди командирът от НАТО, цитиран от "Фокус".

Министър Запрянов: Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да победи

Въпреки нарастващата роля на вятърните паркове, този вид инфраструктура все още има "системни уязвимости“, допълва той. "Това е много важен въпрос, защото е въпрос на сигурността за близо един милиард души - цивилни. Трябва да бъдем защитени и добре снабдени с нашата жизненоважна подводна инфраструктура“, подчерта заместник-командирът.

Но, по думите му, дори при значително присъствие на НАТО е невъзможно да се защити всяко подводно инфраструктурно съоръжение, така че основната отговорност за защитата на собствената им инфраструктура е на отделните държави.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1379 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:31

4
❤️ Г­­­о­р­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­в­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­­ X­1­8­­.­F­­U­­­N

2024.04.16 | 16:38

3
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.16 | 12:29

2
Хирошима и Нагасаки

2024.04.16 | 12:01

1
Хирошима и Нагасаки

Добави коментар

Водещи новини