Блинкън призова за по-тясно международно сътрудничество в борбата срещу синтетичните наркотици

  • 15 март 2024 17:06

  • 182
  • 2
Блинкън призова за по-тясно международно сътрудничество в борбата срещу синтетичните наркотици
© Getty Images

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова за засилване на международното сътрудничество в борбата срещу процъфтяващия трафик на синтетични наркотици, включително на фентанил, който е основният причинител на смъртни случаи от предозиране с опиоиди в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Блинкън заяви това на годишната среща на Комисията на ООН по наркотичните вещества, която ежегодно включва нови прекурсорни химикали (съставки, използвани за направата на синтетични наркотици) в международни списъци, за да наложи стриктен контрол върху търговията с тях. 

"Над 40% от американците познават някой, починал от свръхдоза опиоиди. Синтетичните наркотици сега са основният причинител на смърт сред американците на възраст между 18 и 45 години", посочи държавният секретар на САЩ на срещата във Виена.

Въпреки че този проблем може да се проявява в различна степен в отделните държави, "употребата, зависимостта, смъртните случаи от предозиране със синтетични наркотици нарастват бързо във всеки един регион", допълни той. 

Тази година Комисията на ООН по наркотични вещества, която ще заседава във Виена до края на следващата седмица, обсъжда включването на два прекурсора на фентанил към международните списъци със забранени химикали. Въпреки необходимостта от подобни мерки служители на ООН казват, че това е изгубена битка. 

Блинкън ще посети Виена, за да участва в конференция за наркотиците, след което продължава към Южна Корея и Филипините

"Съществуващата международна система за съставяне на списъци определено е много ефективна дадено вещество да бъде изведено от обсега на наркотрафикантите. За съжаление обаче тя е много слабо ефективна за забавяне на темповете на развитие на производството на незаконни опиоиди ", заяви Антонио Мацители, представител на Международния съвет за контрол на наркотиците. "Веднага след като се установи контрол върху едно вещество, на негово място се появява друго", допълни той. 

"Престъпните групи, които произвеждат тези наркотици, са гъвкави. Когато една държава ограничи производството на синтетичен наркотик или на химическите прекурсори, използвани за производството му, престъпниците бързо намират друго място, където да го произвеждат", каза Блинкън.

Държавният секретар на САЩ обаче подчерта, че са постигнати и някои успехи благодарение на по-тясното международно сътрудничество и работата с компаниите, управляващи социалните медии за прекъсване на онлайн търговията със синтетични наркотици.

"Най-новите данни показват, че за първи път от години насам американците, починали от свръхдоза, са значително по-малко. Броят им се е стабилизирал. Но предвид факта, че все още на всеки пет минути по един американец губи живота си от свръхдоза, работата ни далеч не е приключила", посочи Блинкън. "Промяната обаче показва, че действията, които предприемаме, много от които в партньорство със страните тук, в тази зала, имат значение и започват да променят тенденцията", заключи той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
182 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:57

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­щ­и­­ ­­м­о­­м­и­­ч­е­т­­а­­ ­в­и­­ ­­о­­­ч­а­­к­­­в­а­т ­-­­­ X­­­1­8­­­.­­F­­­U­­­N

2024.03.15 | 23:24

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини