През Калифорния премина атмосферна река

  • 05 февруари 2024 19:22

  • 1885
  • 1
През Калифорния премина атмосферна река
© Gettyimages

През южната част на Калифорния днес премина явлението атмосферна река, предизвикало поройни дъждове, свлачища и наводнения. Бурното време доведе до прекъсвания на електрозахранването в американския щат, съобщава БТА.

Днес бе издадено предупреждение за наводнения, адресирано до 1,4 млн. жители на Холивуд и Бевърли Хилс. В неделя в Северна Калифорния, в района на Сан Франциско, бурята с пориви от близо 130 км/ч наводни улици и събори дървета и електрически стълбове. В град Сан Хосе спешните служби спасяваха хора, заседнали в колите си и евакуираха лагер на бездомници, разположен край река.

След това бурята се насочи към Южна Калифорния, където властите предупредиха за възможни опустошителни последици и наредиха евакуация на жителите на местата, пострадали от скорошните горски пожари, където има повишен риск от кални потоци. Губернаторът Гевин Нюсъм обяви извънредно положение в Лос Анджелис, Ривърсайд, Сан Бернардино, Сан Диего, Санта Барбара и Вентура. Организиран е център за бързо реагиране.

Буря остави без ток стотици хиляди домакинства в Калифорния

По данни от тази сутрин повече от 543 хиляди домакинства в цяла Калифорния са останали без електрозахранване. В планинските райони се съобщава за обилни снеговалежи, като на водачите е препоръчано да избягват пътувания.

Атмосферните реки са дълги и тесни ивици от водни пари, които пренасят топла субтропична влага по тихоокеанското крайбрежие на САЩ. Те носят огромни количества дъжд и сняг, когато достигнат до сушата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.06 | 00:33

1
Мрете кравари скоро идва комета краваротрепачка която ще сложи край на мъките ви

Добави коментар

Водещи новини