Почина легендата на Бродуей Чита Ривера

  • 31 януари 2024 09:22

  • 1257
  • 1
Почина легендата на Бродуей Чита Ривера
© Gettyimages

Чита Ривера, динамичната танцьорка, певица и актриса, която десет пъти е номинирана за награда "Тони" и печели две отличия в дългата си кариера на Бродуей, почина на 91-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. 

За смъртта на Ривера, която проправи път на латиноамериканските артисти, съобщи дъщеря й Лиза Морденте. 

Бродуейската звезда е починала в Ню Йорк след кратко боледуване, пише БТА.

За първи път Чита Ривера получава широка известност през 1957 г., когато изпълнява ролята на Анита в оригиналната постановка на "Уестсайдска история". Половин век по-късно все още танцува на сцената на Бродуей с характерната си енергия в The Visit ("Посещението") през 2015 г.

Почина музикантът Юрий Илченко от „Машина времени“ и „Земляне“

"Нямаше да знам какво да правя, ако не се движех, не разказвах истории или не пеех", казва тя тогава пред Асошиейтед прес. "Това е духът на моя живот и наистина съм голяма късметлийка, че мога да правя това, което обичам, дори в този момент от живота си".

През август 2009 г. Чита Ривера е удостоена от президента на САЩ Барак Обама с Медал на свободата - най-високото отличие, което се дава на цивилно лице, припомня Асошиейтед прес. 

"Тя беше истинска легенда на Бродуей", написа драматургът Пол Рудник в социалната мрежа "Екс", известна доскоро като "Туитър". "... Публиката я обожаваше. В момента, в който тя излезеше на сцената, светът ставаше по-вълнуващ...".

Ривера печели две награда "Тони", като за първи път е отличена през 1984 г. за The Rink, а след това и през 1993 г. за "Целувката за жената паяк".

През 2018 г. тя получава почетен приз "Тони" за цялостно творчество. "Не бих заменила живота си в театъра за нищо, защото театърът е живот", каза тогава Чита Ривера.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.31 | 12:37

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини