Почина прочутият американски фотограф Елиът Ъруит

  • 01 декември 2023 12:00

  • 417
  • 1
Почина прочутият американски фотограф Елиът Ъруит
© Twitter/X

Американският фотограф Елиът Ъруит, известен с ироничните си снимки на хора и кучета, както и със запомнящите се кадри на популярни личности, почина на 95-годишна възраст, предаде АФП, като цитира съобщение на агенцията "Магнум".

"Той почина тихо в дома си, заобиколен от семейството", се казва в публикация в социалната мрежа Екс (доскоро известна като Туитър) на фотографска та агенция, основана през 1947 г. 

Според в. "Ню Йорк таймс" кончината на Ъруит е настъпила в сряда в жилището му в Манхатън.

"Неговите снимки ни помогнаха да разберем кои сме като общество и като хора, вдъхновиха гениални фотографи въпреки променящите се тенденции и индустрия", каза президентът на агенцията Кристина де Мидъл, отдавайки почит на Ъруит.

Почина актрисата Франсис Стърнхаген

Елиът Ъруит е известен със способността си да улавя уникални моменти във фотографиите си, независимо дали са исторически, като напрегната среща  между лидерите на СССР и на САЩ Никита Хрушчов и Ричард Никсън през 1959 г., или напълно дискретни - включително портрети на кучета и хора, поставени на едно ниво, отбелязва АФП.

"Той твърдо вярваше, че фотографията трябва да въздейства на сетивата и емоциите, а не на интелекта", подчертават от "Магнум". 

Роден в Париж на 26 юли 1928 г. в семейството на руснаци, Елиът Ъруит израства в Милано, преди да емигрира през 1939 г. в САЩ заедно със семейството си. След десет години в Ню Йорк, той се премества в Лос Анджелис и започва да се занимава с фотография. След като се запознава с легендарния фотограф Робърт Капа, той му помага да се присъедини към храма на фотожурналистиката - агенция "Магнум". 

Наред с кариерата си на фотограф, в която снима Мерилин Монро, Джаки Кенеди, генерал Шарл дьо Гол и Че Гевара, Ъруит прави и няколко документални филма и публикува повече от двадесет книги.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
417 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 13:11

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини