САЩ наложиха санкции, за да ограничат руското влияние на Западните Балкани

  • 16 ноември 2023 19:47

  • 1344
  • 6
САЩ наложиха санкции, за да ограничат руското влияние на Западните Балкани
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съединените щати наложиха днес санкции срещу 10 лица с цел намаляване на руското влияние на Западните Балкани, предаде Ройтерс, позовавайки се на министерството на финансите на САЩ.

Министерството също така наложи санкции на 20 фирми, включително на 11, базирани в Русия, се посочва в сайта на институцията.

Други от санкционираните компании са базирани в Северна Македония, Либерия и Обединените арабски емирства.

Свързаните със Западните Балкани санкции са поредната серия санкции, наложени от САЩ на политици, други лица и организации с цел да попречат на руските усилия да се предотврати интеграцията на региона в международни институции, посочва министерството.

Санкциите замразяват цялото имущество и други активи, които въпросните лица или фирми притежават в САЩ или са контролирани от американски граждани, и като цяло се забранява на американците да правят бизнес с тях.

Засегнати от санкциите са лица от Сърбия, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Те включват Саво Цвиетинович, високопоставен представител на политическата партия на Милорад Додик, проруския лидер на босненската Република Сръбска, на когото вече са наложени санкции за предполагаема корупция и стремеж към отцепване на доминираната от сърбите част от Босна и Херцеговина. 

Цвиетинович е представител в Република Сръбска на фирма, собственост на бивш заместник-ръководител на руските военновъздушни сили, която "е улеснявала незаконния трансфер" към Русия на произведени в Украйна двигатели за хеликоптери, се посочва в съобщението.

Друго лице, което е обект на санкции, е Петър Джокич, министър на индустрията, енергетиката и мините в правителството на Додик, който е подписал споразумение със свой хърватски колега за изграждане на тръбопровод от Хърватия към притежавана от Русия рафинерия в Република Сръбска, посочва министерството. 

ЕК: Не водим процедура срещу България по повод санкциите срещу Русия

Ръководителят на представителството на Република Сръбска в Москва Душко Перович е санкциониран за лобиране за осъществяването на срещи между Додик и руския президент Владимир Путин, като е служил като посредник между правителството на Република Сръбска и неидентифициран руски милиардер и е работил за две от неговите фирми.

През 2022 г. Додик заяви, че Съедините щати го обвиняват в корупция въпреки липсата на каквото и да било наказателно производство срещу него, напомня агенцията. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1344 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Бояджията

2023.11.17 | 10:18

6
Новият ред идва хм
захаринкова

2023.11.17 | 06:08

5
Скоро ще го л.пат целия .

2023.11.16 | 23:49

4
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto
Новината която разсмя света

2023.11.16 | 22:58

3
Братята американци са толкова отчаяни , че техните действия говорят само ,колко са безсилни

2023.11.16 | 22:03

2
Тези вече са като селско радио.Излъчват без слушатели

2023.11.16 | 20:28

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини