Байдън: САЩ и Китай възстановиха военните контакти

  • 16 ноември 2023 06:01

  • 936
  • 4
Байдън: САЩ и Китай възстановиха военните контакти
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китай и САЩ се договориха да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, включително с работни срещи между министерствата на отбраната, съобщиха днес китайски държавни медии, цитирайки казаното от президента Си Цзинпин на срещата му с президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в по-рано.

Си Цзинпин каза също, че двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците, съобщи Китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

"Китайският президент Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в се договориха да възобновят военните комуникации на високо равнище въз основа на равенство и уважение", предаде агенция Синхуа.

На срещата на върха в Калифорния двамата ръководители се договориха също да започнат общи правителствени дискусии за използването на изкуствения интелект и да създадат работна група за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците, посочва китайската агенция, цитирана от Франс прес.

Байдън и Си се споразумяха да си сътрудничат за спиране на производството и разпространението на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ. Съгласно споразумението Китай ще преследва пряко конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, заяви висш американски служител пред репортери, пише БТА.

Байдън: Китай има "реални проблеми"

Президентът Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да "надмине или измести САЩ" и подчерта, че "САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай".

"Китай няма да поеме по стария път на колонизацията и грабежа, нито пък по лошия път на хегемонията, по който върви една набрала сила страна", заяви Си.

Той предупреди също Вашингтон, че Пекин не е доволен от санкциите, както и от други мерки, срещу китайски компании.

"Действията на САЩ срещу Китай по отношение на контрола върху износа и инвестициите, както и едностранните санкции, нанасят тежка вреда на законните интереси на Китай", е заявил Си според Синхуа.

"Потискането на китайската наука и технологии е равносилно на задържане на качественото развитие на Китай и лишаване на китайския народ от правото му на развитие", допълни той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
936 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.16 | 11:36

4
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik
оная

2023.11.16 | 10:54

3
оная дъртата кранта ще лети ли пак до тайван????

2023.11.16 | 08:03

2
Договорил е евтини памперси!
байдън и този кучи син

2023.11.16 | 07:54

1
бягай оттук бе лайняр

Добави коментар

Водещи новини