Байдън започва обиколката си из фермерска Америка от щата Минесота

  • 01 ноември 2023 15:31

  • 652
  • 1
Байдън започва обиколката си из фермерска Америка от щата Минесота
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще популяризира инвестиционен план за 5 милиарда долара за американските фермери на днешното си посещение в семейно ранчо в щата Минесота, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че това е първата спирка от няколко посещения на държавния глава, която Белият дом нарече "барнсторминг" (политическа обиколка из различни точки на дадена страна - бел. ред.)

Тринадесет високопоставени представители на американското правителство ще посетят ферми в 15 американски щата, включително в тези, в които се водят предизборни битки, като Мичиган, Пенсилвания и Аризона, за да популяризират инвестициите на управляващите в селскостопанските райони, в каквито живее една пета от населението на САЩ. Според източник на Ройтерс Байдън ще участва и в благотворителна кампания в град Минеаполис след посещенията си в ранчото.

Планирано е в днешната проява в Минесота да участват висши членове на Демократическата партия от този щат, които ще засвидетелстват подкрепата си за Байдън само дни след като конгресменът от Минесота Дийн Филипс се кандидатира за надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ догодина и обяви действащия президент на страната за свой основен конкурент.

Източникът отбелязва, че миналата година Демократическата партия е отчела повишаване на популярността си в селскостопанските райони на САЩ в сравнение с 2020 г., като симпатизантите ѝ са били повече от поддръжниците на бившия президент, републиканеца Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

"Ние гледаме на симпатизантите, които спечелихме през 2022 г., като на ключови гласоподаватели, които трябва да задържим на наша страна за изборите догодина, но същевременно не приемаме нито един глас за даденост", казва източникът на Ройтерс.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер не свърза днешното посещение на президента в щата Минесота, чийто представител в Камарата на представителите е Филипс, но благодари на конгресмена, че през последните години е гласувал почти винаги в полза на предложенията на Байдън. "Минесота е значим щат, който президентът иска да посети", заяви тя, като допълни, че Байдън планира да говори очи в очи с американски фермери.

Джо Байдън ще наложи вето на законопроект за помощ за Израел, ако в него не е включена и Украйна

Ройтерс отбелязва, че посещението на Байдън в щата Минесота идва в момент, когато той е обект на засилващи се критики от страна на мюсюлманската и арабската общност в САЩ заради подкрепата му за Израел, който бомбардира ивицата Газа. Асошиейтед прес съобщи, че правителството на президента Байдън се подготвя да обяви национална стратегия за борба с ислямофобята. Агенцията се позовава на източници, запознати с въпроса, и допълва, че въпросната стратегия буди недоверие у преобладаващата част от мюсюлманите в САЩ с оглед на твърдата позиция на Вашингтон на страната на Израел.

Обявяването на националната стратегия е било планирано за миналата седмица, когато Байдън е провел срещи с мюсюлмански лидери, но е била отложена, казват три независими източника, които АП не назовава. Тази стратегия е била очаквана с месеци, след като през май правителството на САЩ представи национална стратегия за борба с антисемитизма.

Проявите на ислямофобия и антисемитизъм се разраснаха неимоверно след нападението от страна на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалите масирани израелски атаки срещу населената с палестинци ивица Газа. По време на срещи с духовни ислямски лидери миналата седмица представители на правителството на Байдън са дали уверения, че върху стратегията за борба с ислямофобията "се работи", посочва АП, като цитира Рами Нашашиби, основател на Мрежата за мюсюлманска дейност в Чикаго, щата Илинойс.

По повод обещанията на американски представители, че ще се срещнат и с други лидери на мюсюлмански общности в САЩ в близките дни и седмици, Нашашиби казва, че подобни усилия ще бъдат "мъртвородени", докато правителството не осъди категорично израелското крайнодясно правителство на премиера Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, който открито призова за изкореняване на палестинците от ивицата Газа. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви вчера, че правителството на САЩ не приема за "чиста монета" данните за жертвите в Газа, изнасяни от министерството на здравеопазването на "Хамас", но признава, че "много хиляди цивилни са убити в Газа" в хода на конфликта.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
652 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.01 | 16:46

1
Ша го показват кат черноглаво говедо ли.

Добави коментар

Водещи новини