Блинкън поиска пари от Конгреса за Газа, Израел и Украйна

  • 31 октомври 2023 19:53

  • 2098
  • 3
Блинкън поиска пари от Конгреса за Газа, Израел и Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Във Вашингтон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Конгреса да увеличи хуманитарната помощ за ивицата Газа и Израел: "Без незабавна и устойчива хуманитарна помощ вероятността конфликтът да се разшири ще нарасне, страданията на палестинците ще се увеличат, а "Хамас" и спонсорите им ще се облагодателстват, представяйки се като спасители от същото това бедствие, което сами докараха на хората".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13593

Блинкън заяви това пред финансовата комисия на Сената, където защити искането на администрацията на президента Байдън за 9 милиарда долара за вода, храна, гориво и други стоки от първа необходимост за засегнатите от войната в Близкия изток. 

Въпросната сума е едва една дванадесета част от общо 106 милиарда, които Байдън иска от Конгреса. "Лъвският" пай от тази сума - над 61 милиарда, е предназначен за отпора на Украйна срещу руската агресия: "Откакто Русия започна войната, финансирането, осигурено от Конгреса, даде възможност на украинския народ да се защити. То спомогна за това руското нашествие да се превърне в стратегически провал за Русия, като я отслаби по всевъзможни начини и мобилизира подкрепа от целия свят в защита на слючовите принципи на ООН - суверенитет, териториална цялост и независимост. Нашите партньори дават значителен принос в подкрепата за Киев. Обърнем ли им гръб, ще навредим на собствената си сигурност и на ролята ни м международен план", каза държавният секретар Антъни Блинкън. 

Началникът на Пентагона Лойд Остин се присъедини към призива му, като предупреди сенаторите, че без американска помощ за Киев Русия ще излезе победител във войната.

По последна информация руските войски продължават с опитите да обкръжат източния украински град Авдеевка. Украинците, от своя страна, се опитват да напреднат към окупирания запорожки град Токмак и да разширят плацдарма си на левия бряг на Днепър край Кринки.

Руската армия вече допусна най-голямото си поражение на фронта

За увеличаване на американската помощ в Украйна е мнозинството в американския Сенат. В Камарата на представителите обаче искането на Байдън среща съпротива от новоизбрания председател - републиканецът Майк Джонсън, който настоява сумите за Израел и Украйна да бъдат определени с отделни законопроекти, отбелязва агенция Ройтерс, цитириана от БНР.

В изявлението си днес държавният секретар Антъни Блинкън призова конгресмените да преодолеят разногласията си: "В ситуацията днес много страни залагат на това, че ние сме твърде разединени и твърде разсеяни, за да продължим по досегашния си курс. Това е заложено на карта с искането на президента Байдън за допълнително финансиране за укрепване националната ни сигурност. Одобрението на Конгреса ще осигури спешно средствата, необходими за това САЩ да продължат да бъдат лидери".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2098 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.10.31 | 21:32

3
Ами защо не написахте как го ОСВИРКАХА и какво говориха срещу него в Конгреса, защо го криете журнале..

2023.10.31 | 21:28

2
Ма конгреса не дава нещо, що така бе.

2023.10.31 | 21:25

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спе`рма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини