Видни личности призоваха ООН да постави извън закона сегрегацията по пол

  • 06 октомври 2023 10:07

  • 737
  • 5
Видни личности призоваха ООН да постави извън закона сегрегацията по пол
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Видни личности, включително Хилари Клинтън и изявени феминистки, призоваха ООН да постави извън закона сегрегацията по пол, предаде Франс прес.

Сред подписалите писмото, изпратено вчера до държавите членки на световната организация, още са пакистанската активистка за правата на жените и носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи и писателката и известна феминистка ГлорияГлория Галина Пенева Иванова, известна с псевдонима си Глория, е българска попфолк певица. Родена е в Щайнем.

Писмото, подписано и от видни афганистански активистки, се оповестява публично в момент, когато международната общност изглежда безсилна да разубеди талибанските власти в Афганистан да не затягат ограниченията, наложени на жените, отбелязва АФП.

„Неуспехът да се криминализира основаният на пола апартейд подчертава вакуума на отговорността, оставяйки жертвите и оцелелите без решения (на проблемите им) или обезщетения“, пише в писмото. То е подготвено по инициатива на Атлантическия съвет - организация, базирана във Вашингтон - и на Центъра за глобално правосъдие в Ню Йорк.

Писмото призовава страните членки на ООН да преразгледат текста на обсъждания договор за престъпленията срещу човечеството и да включат в него и сегрегацията по пол.

След завръщането си на власт в Афганистан през август 2021 г. талибаните, въз основа на своето строго тълкуване на исляма, ограничават все повече правата на жените. За две години средните училища, а след това и университетите, затвориха врати за жени и момичета. За тях вече са недостъпни също парковете, спортните зали и хамамите.

Тази политика на талибаните представлява „перфектна илюстрация“ на необходимостта от инструмент за преследване на подобни действия, се казва в писмото.

Талибаните предприемат "систематично заличаване на жените от политическата и икономическата сфера на Афганистан", каза за АФП Фаузия Куфи, бивша депутатка от парламента в Кабул.

„Как можем да си представим проспериращо бъдеще за Афганистан, ако дори и самото дишане на жените е под контрол?“, попита риторично Куфи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
737 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
МИЛА Браво! Мила

2023.10.06 | 15:24

5
А на другите чужденци лигите им капят по Българките.Това знаете ли го или не ви отърва.????
МИЛА Браво! Мила

2023.10.06 | 15:10

4
Знаете ли Скъпи български мъжкари??? Не сте предпочитана партия пред другите нации. Вие сте недодялани Бай Ганьовци.
МИЛА Браво! Мила

2023.10.06 | 15:08

3
Пълни тъпотии пишете. Пишете нещо смислено,че така си плюете в лицето. Това ли е лицето на Българката??? Айде живейте си скапания селендурски живот. Вие друго не заслужавате. Тъпи Български мъже,за нищо не ставате. Една хубава дума не можете да кажете за жената защото сте КОПЛЕКСАРИ!!!!

2023.10.06 | 10:30

1
Феминистките са бая кисели недоклатени баби :)) ни една жена която се радва на много мъжко внимание не е феминистка
USSR

2023.10.06 | 10:32

2
Напълно съгласен.

Добави коментар

Водещи новини