Мъск прави за Пентагона военна версия на Starlink

  • 29 септември 2023 16:41

  • 1230
  • 3
Мъск прави за Пентагона военна версия на Starlink
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Пентагонът е възложил на SpaceX договор за изграждането на глобална мрежа от хиляди сателити. Проектът е наречен Starshield и на практика представлява военната версия на Starlink.

Говорител на Космическите сили на САЩ потвърди, че на 1 септември SpaceX е получила едногодишен договор за Starshield на максимална стойност от $70 млн., пише dir.bg.

"Договорът на SpaceX предвижда предоставянето на услуга от край до край за Starshield", каза говорителят на Space Force Ан Стефанек пред CNBC.

Мъск изключил интернета на украинската армия при атака срещу Крим

На практика сателитите на Starlink ще станат с двойно предназначение, защото ще могат да се ползват за целите на Starshield. Това означава, че в орбита ще има хиляди комуникационни интернет сателити, които ще са на разположение на Пентагона.

SpaceX даде малко подробности за планирания обхват и възможности на Starshield. Знае се само, че пентагонът ще се сдобие с терминали и оборудване, но няма яснота относно сателитите в орбита. Към днешна дата Starlink има над спътника, а планът е те да нараснат до около 10 000. Пентагонът счита за важно да може да използва потенциала им. Това би направило армията на САЩ неуязвима за заглушаване, освен ако не бъдат унищожени всички сателити на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,. Последното обаче е изключително трудно и създава риск от унищожаването на множество други сателити в орбита, заради разпръснатия космически боклук.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1230 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.29 | 22:33

3
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.-------> mub.me/handy
щото

2023.09.29 | 17:07

2
щото Starlink само за интернет го ползваха

2023.09.29 | 16:48

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини