"Мудис" предупреди САЩ, че кредитният рейтинг на страната ще пострада, ако правителството спре да работи

  • 26 септември 2023 11:31

  • 826
  • 1
"Мудис" предупреди САЩ, че кредитният рейтинг на страната ще пострада, ако правителството спре да работи
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Временното спиране на работата на някои служби на американското правителство ще се отрази зле на кредитния рейтинг на страната, обяви рейтинговата агенция "Мудис" (Moody’s), цитирана от Ройтерс, предаде БТА. Това се случва един месец, след като рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) понижи с една степен рейтинга на САЩ заради дълговата криза.

Услугите, предоставяне от американското правителство, ще бъдат преустановени и стотици хиляди федерални служители ще бъдат изпратени в неплатен отпуск, ако Конгресът не предостави финансиране за финансовата година, стартираща на 1 октомври.

Възможното затваряне ще бъде поредното свидетелство за това как политическата поларизация във Вашингтон отслабва бюджетната политика във време на все по-голям натиск върху обслужването на дълга заради по-високите лихви, каза пред Ройтерс анализаторът от "Мудис" Уилям Фостър.

"Ако не бъдат предприети ефективни мерки в областта на данъчната политика, за да се намали натиска, то това ще се отрази още по-отрицателно на кредитния профил", заяви Фостър. "Това може да доведе до отрицателна перспектива и потенциално понижение на рейтинга, ако този натиск не бъде овладян",  добави той.

"Мудис" определя рейтинг "Ааа" на американското правителство със стабилна перспектива, най-високата която присъжда на кредитополучатели.

Тя е последната рейтингова агенция, която запазва подобен висок рейтинг за САЩ, след като "Фич" понижи оценката си с една степен до "АА+" през август, а "Стандарт енд Пуърс" (S&P) присъди същия рейтинг през 2011 г.

"Мудис" потвърди дефолта на Русия по външния ѝ дълг

Последвайте канала на

Десислава Станева
826 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.26 | 12:02

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами =-----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини