Германският външен министър е на посещение в САЩ

  • 12 септември 2023 15:36

  • 787
  • 0
Германският външен министър е на посещение в САЩ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германският министър на външните работи Аналена Бербок цели да подсили сътрудничеството си със САЩ предвид руската война в Украйна и предизвикателствата, отправени от Китай, заяви тя, заминавайки на неколкодневно посещение в САЩ, цитирана от ДПА.

"Видяхме огромната важност на трансатлантическите партньорства най-вече през последната година и половина", каза министърката, преди да се качи в самолета. Докато Европа се взираше в бездната на руската война срещу Украйна, едно нещо беше сигурно през цялото време: САЩ и Европа стоят рамо до рамо с народа на Украйна, подчерта Бербок.

Тя заяви, че Вашингтон и Берлин трябва да могат да разчитат един на друг "в утрешния ден, както и в този след него, да обединят силите си и заедно да постигат напредък". Аналена Бербок изброи развитието и регулацията на критичните технологии, намаляването на рискованите икономически зависимости, както и справянето с глобалната климатична криза като теми от ключова важност.

Министърът ще пътува първо до републиканския щат Тексас, където ще се срещне с губернатора Грег Абът. Преди това Бербок планира да посети компания в Остин, която извършва изпитания със самоуправляващи се автомобили в сътрудничество с германския автомобилен гигант "Фолксваген".

Тексас е барометър за Америка на бъдещето, заяви Бербок. Като втория по брой на населението щат в САЩ, Тексас е "икономически двигател". Щатът отбелязва огромен напредък в областта на вятърната и слънчевата енергия. В същото време Тексас все още е с единия крак в миналото на изкопаемите горива с интензивното използване на своите запаси от нефт и газ, каза тя.

Германският външен министър: Мястото на Украйна е в ЕС

Утре първият германски дипломат ще се отправи към най-големия град в щата - Хюстън, за да се срещне с представители на Националната асоциация на латиноамериканците, избрани и назначени на държавни постове (NALEO), а след това ще разговаря с кмета демократ Силвестър Търнър. В Тексас тя ще бъде придружавана от делегация от източногерманския град Лайпциг, който е побратимен с Хюстън.

Пътуването на Бербок, което се осъществява непосредствено след посещението ѝ в Киев вчера, предвижда и спирка във Вашингтон в четвъртък и петък, където са планирани срещи с представители на американския Конгрес, както и със студенти. Очаква се Бербок да разговаря с американския си колега Антъни Блинкън, отбелязва БТА.

След това министърката планира да остане в Щатите за Общото събрание на ООН следващата седмица, съобщи говорител на външното министерство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини