Стрелба в Тексас, има жертви

  • 01 септември 2023 11:35

  • 913
  • 0
Стрелба в Тексас,  има жертви
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

При стрелба пред голям търговски център в Остин, Тексас, е загинал един човек, а друга жертва е с критични наранявания, съобщиха властите, предаде Асошиейтед прес.

Стрелецът също е починал от огнестрелна рана.

На стрелбата в северната част са се отзовали полицаи, които открили двама души с огнестрелни рани, съобщи на пресконференция временният началник на полицията в Остин Робин Хендерсън.

Единият от пострадалите е откаран в болница с наранявания, които според властите са критични.

Двама души са обявени за мъртви на мястото на стрелбата. Хендерсън заяви, че единият от тях е стрелецът, цитиран от БТА.

Засега полицията не може да установи наличността на връзка между стрелеца и жертвите.

Стрелба в университет в Северна Каролина, има загинал

По-рано от службата за спешна медицинска помощ съобщиха, че двамата загинали са възрастни. По-рано властите съобщиха, че други двама души са прегледани за леки наранявания.

Междувременно в щата започва и новата учебна година. Тя стартира без много от големите училища в южния американски щат, в които се обучават много от 5-те милиона ученици, да са изпълнили нареждането във всеки училищен кампус да има въоръжени полицаи.

Това е част от щатския закон за безопасност, подписан от губернатора на Тексас Грег Абът, който тази година отхвърли призивите за контрол върху оръжията въпреки гневните молби на родителите на децата, убити при миналогодишната трагедия в училището в тексаския град Ювалди.

В Тексас, вторият по големина щат след Калифорния, има близо 9000 държавни училища. Новият закон на щата допуска изключения, но също така не изисква от районите да докладват за спазването му, поради което не е ясно колко училища отговарят на стандарта. По всичко обаче личи, че много от тях не го правят.

Местните училищни власти твърдят, че допълнителното финансиране, което Тексас предоставя на районите по силата на новия закон, възлизащо на около 15 000 долара на учебно заведение, едва ли е достатъчно.

В град Далас, който има повече от 140 000 ученици и е вторият по големина училищен район в Тексас, за всеки допълнителен полицейски служител са необходими още 75 000 долара, каза завеждащият далаския училищен окръг Стефани Елизалде.

„Всички подкрепяме идеята. Най-голямото предизвикателство за всички ръководители обаче е, че това още веднъж е изискване без осигурени средства“, подчерта тя.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини