Губернаторът на Тексас се опълчи на федералното правителство за плаващата бариера срещу мигранти по Рио Гранде

  • 25 юли 2023 08:02

  • 778
  • 0
Губернаторът на Тексас се опълчи на федералното правителство за плаващата бариера срещу мигранти по Рио Гранде
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Губернаторът на Тексас Грег Абът се противопостави вчера на министерството на правосъдието, което на свой ред подаде жалба срещу неговия щат във връзка с плаващата бариера на река Рио Гранде, предназначена да предотврати преминаването на мигранти от Мексико, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1676

Миналата седмица министерството съобщи на Тексас, че големите оранжеви шамандури край град Игъл Пас пречат на преминаването по реката и нямат федерално разрешение.

"Тази плаваща бариера представлява риск за корабоплаването и обществената безопасност по Рио Гранде", каза министерството.

В писмо до президента демократ Джо Байдън губернаторът републиканец заяви вчера, че има право да защити "суверенните" интереси на Тексас, и обвини Байдън, че не изпълнява собствените си задължения по отношение на незаконната имиграция.

Четирима души, включително бебе, загинаха при пресичането на Рио Гранде в Тексас

"Ако наистина цените човешкия живот, трябва да започнете да прилагате федералните закони за миграцията", написа той. "По този начин можете да ми помогнете да не позволя на мигрантите да рискуват живота си във водите на Рио Гранде", добави той и заключи: "Тексас ще Ви види в съда, г-н президент".

Този месец в реката бяха поставени шамандури, а на брега - бодлива тел. Според съобщения в пресата някои мигранти са се озовали в капан и се наложило да бъдат спасявани.

Последвайте канала на

Весела Найденова
778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини