53.9° достигна температурата в Долината на смъртта в Калифорния

  • 17 юли 2023 22:42

  • 2785
  • 0
53.9° достигна температурата в Долината на смъртта в Калифорния
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Жегите в Европа и други части на света доведоха до подобряване на редица температурни рекорди. Средно 40° показваха термометрите в няколко европейски столици днес.

България

У нас в късния следобед беше отчетена максимална температура от 40.5° на сянка в Русе, което е рекорд за тази дата в града.

САЩ

Най-горещата точка от света днес беше Долината на смъртта в Калифорния, където бяха отчетени 53.9°. Градусите върху термометъра стремително се покачваха с всеки следващ час. Туристи не пропускат да се снимат за спомен, но докато едни се вълнуват от температурния рекорд, други осъзнават, че климатичните изменения могат да имат катастрофални последствия.

Жега мори Европа, задават се екстремните 48°

"Много е притеснително, защото ако климатичните промени не спрат е възможно след няколко десетилетия изобщо да не съществуваме", каза Енцо, турист от Бразилия, предаде БНТ.

Китай

Другата най-гореща точка от света беше китайската провинция Синдзян, където измериха рекордните за страната 52.2°.

Гърция

Въпреки забраните за достъп на туристи до Националните паркове, на няколко места в Гърция пламнаха мащабни горски пожари. Огнена стихия е обхванала гориста местност на 38 км. от Атина. Евакуирани са жителите на едно село, както и монасите от местен манастир.

Турция

Втори ден продължават да бушуват пожари в съседна Турция.

Испания

Тежка остава обстановката на канарския остров Ла Палма, където огнената стихия е унищожила близо 5000 хектара до момента. В Испания тази седмица се очакват температури между 38° и 44°, в сила е оранжев код.

Италия

Трети ден е в сила червеният код за опасни горещини в 16 италиански града. Очаква се на остров Сардиния да се достигнат рекордните 48° - най-високата температура измервана в Европа. Въпреки 40-те градуса в Рим, потокът от туристи не секва. Мнозина потърсиха прохлада във фонтаните пред Испанските стъпала.

"Много е горещо днес. Търсим вода - каквато и да е, само и само да се разхладим", каза Хесус Гонзалес, турист от Испания.

"Ние сме млади и здрави и ще се справим с жегите. Но пием много вода, а когато можем стоим на климатик", отбеляза Карстин, туристка от Норвегия.

Възрастните хора и децата, обаче, са призовани да не излизат по време на най-големите горещини. От Световната метеорологична организация предупреждават, че горещата вълна вероятно ще продължи поне до август.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини