„В България се смята че 32 градуса е ден с горещо време, жълт код се обявява на 34 градуса”, обясни Спасова.
„Веднъж човек преживял топлинен удар, трябва да внимава до края на живота си”, обясни Спасова.
Как да се предпазим от топлинен удар и дехидратация в екстремните горещини? Съвети дават кардиологът д-р Венцислав Григоров и климатологът Зорница Спасова.
В България има най-ниска климатизация в ЕС – 46%, обясни още Спасова.
Горещите вълни се наричали още тих убиец, защото увеличението на смъртността се наблюдавало след няколко дни.
Нощите с над 20 градуса също били опасни, защото тялото не можело да се охлади.
Хората често забравят да пият вода и това е една от най-честите грешки, обясни д-р Григоров в ефира на Нова тв, кардиолог в Клиниката по Кардиология, болница „Сърце и мозък”- Бургас.
„Поне 3 часа на ден трябва да прекарвате в климатизирани помещения, дори в обществени места, ако нямате климатик вкъщи”, съветва Спасова.
„В летните горещи месеци трябва да приемаме минимум литър и половина, дори повече. Трябва да си го налагаме в моменти, в които дори не изпитваме жажда, за да може да поддържаме тялото си хидратирано, като по този начин се подлагаме и на по-малко стрес”, заяви Григоров.
„Абсолютно задължително е да избягваме алкохола през летните месеци, тъй като той довежда до допълнително обезводняване на организма. Трябва да се избягваме обилното преяждане с тежки храни. Препоръчва се да ядем по-често, но в по-малки количества, да преобладават по-леките храни - плодове, зеленчуци”, допълни още той.
Според климатолога Зорница Спасова първата вълна на горещото време е най-опасна за хората, защото още не са се адаптирали. „Първите жертви са най-уязвимите, с хронични заболявания. И за здрав човек 40 градуса са твърде много”, обясни Спасова. По думите й за гореща вълна се смята 3 последователни дни с над 30 градуса.
)