Пентагонът потвърди: Помощта за Украйна включва и касетъчни бомби

  • 08 юли 2023 06:23

  • 1863
  • 0
Пентагонът потвърди: Помощта за Украйна включва и касетъчни бомби
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Съединените щати ще изпратят на Украйна касетъчни боеприпаси в рамките на нов пакет военна помощ. Използването на такива бомби често е критикувано заради тежките и понякога непредвидими последици.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13594

Новият американски пакет военна помощ за над 800 милиона долара, освен стандартни снаряди и установки с артилерията, както и различни бойни машини, ще включва и високоефективни и надеждни подобрени конвенционални боеприпаси с двойна цел, съобщиха от Пентагона, визирайки така наречените касетъчни боеприпаси.

При удар те разпръскват по-малки взривове, което освен до тежки поражения, води и до риск от невинни жертви при закъсняла детонация. Поради това използването им е широко критикувано.

Според позиция на "Хюман Райтс Уоч", цитирана от Франс прес, боеприпасите неизбежно ще доведат до дългосрочни страдания за цивилното население и след края на войната. Призив срещу използването на касетъчни бомби дойде и от ООН.

Новият пакет военна помощ, обявен от Пентагона, включва както касетъчни боеприпаси, изстрелвани от 155-милиметрови гаубици, така и 31 допълнителни гаубица, допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана Patriot и противотанкови оръжия.

Нови дронове Penguin, боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и наземни превозни средства като бойните превозни средства Bradley и бронетранспортьори Stryker също са включени в помощта.

Това е 42-рият такъв пакет от САЩ за Украйна на обща стойност над 40 милиарда долара след началото на руската инвазия в края на февруари 2022 г., предава БНР.

Преди анонса на Пентагона, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Русия използва касетъчни боеприпаси срещу Украйна още от началото на военното нахлуване през Февруари миналата година.

Киев е дал гаранции, че такива бомби няма да се използват за удари по руска територия и ще се използват при минимален риск за цивилни. Украйна поиска касетъчни снаряди заради по-голямата им ефективност и честия недостиг на боеприпаси за артилерията.

Зеленски благодарен на САЩ за „така нужния“ пакет отбранителна помощ

Същевременно представител на Пентагона изтъкна, че украинската контраофанзива се развива по-бавно от очакваното, но това се дължи и на нужните разузнавателни действия спрямо руските защитни линии.

В интервю за CNN президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в каза, че решението му да предостави на Украйна касетъчни боеприпаси е било трудно, но че той вярва, че Киев се нуждае от оръжията, така че Русия да не може да спре украинската контраофанзива.

"Не беше лесно решение", отбеляза Байдън.

Междувременно украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога благодари на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в за "много необходимия" отбранителен пакет, след като Вашингтон заяви, че ще предостави касетъчни боеприпаси на Киев.

"Навременен, широк и много необходим пакет от помощ за отбраната от САЩ", написа Зеленски в социалните медии, като благодари на американския народ и Байдън за техните "решителни стъпки“, предаде Франс прес.

Той каза, че "разширяването на отбранителните способности на Украйна ще предостави нови инструменти за деокупация на нашата земя и приближаване към мира".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини