Джо Байдън продължи с една година извънредните мерки за Западните Балкани

  • 21 юни 2023 11:04

  • 407
  • 0
Джо Байдън продължи с една година извънредните мерки за Западните Балкани
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Съединените американски щати Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в удължи с една година извънредните мерки, свързани с региона на Западните Балкани, съобщи черногорският портал Виести.

Както информира Гласът на Америка, валидността на указа, който бе издаден през 2001 г., беше удължавана от предишни американски президенти. 

В известието за удължаване на мерките Байдън заяви, че действията на лица, които заплашват мира и международните усилия за стабилизиране на Западните Балкани, включително актове на екстремистко насилие и възпрепятстване на напредъка към ефективно и демократично управление и пълна интеграция в трансатлантическите институции, продължават да представляват необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ.

Байдън припомни, че преди две години е подписал указ за разширяване на обхвата на извънредните мерки, които са в сила от 26 юни 2001 г. В указа от 2021 г. Байдън посочи, че ситуацията в Западните Балкани през последните две десетилетия, включително подкопаването на следвоенните споразумения и институции след разпадането на бившата СФРЮ, както и широко разпространената корупция в различни правителства и институции на Балканите, пречи на напредъка към ефективно и демократично управление и пълна интеграция в трансатлантическите институции, пише БТА.

Байдън окачестви Си Цзинпин като диктатор

Първоначалният указ за извънредни мерки, свързани със Западните Балкани, беше подписан през 2001 г. от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш, за да се "справят с необичайни и големи заплахи за националната сигурност и външната политика на САЩ“.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини