Блинкън: Всички възможности са на масата, за да се гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие

  • 05 юни 2023 21:03

  • 2309
  • 0
Блинкън: Всички възможности са на масата, за да се гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отново потвърди непреклонния ангажимент на Вашингтон към сигурността на Израел, съобщава БТА.

Блинкън е говорил пред Американско-израелския комитет по обществени въпроси (АЙПАК), произраелска лобистка група.

В изявлението си пред АЙПАК американският държавен секретар отправи също и предупреждение, че предприемането на стъпки за анексиране на окупирания от Израел Западен бряг или действия, които застрашават статуквото на светите места, накърняват перспективите за двустранно решение. Той не посочи конкретно кои свети места има предвид.

Ръководителят на МААЕ призова Иран да изпълни всичките си ядрени ангажименти

Изтъквайки дългогодишния ангажимент на САЩ към Израел, Блинкън предизвика силни аплодисменти и заяви, че всички възможности са на масата, когато става въпрос за предотвратяване враг номер 1 на Израел - Иран - да се сдобие с ядрено оръжие.

Вашингтон ще продължи да работи за подпомагане на Израел да се интегрира в региона като начин да се засили сигурността, стабилността и просперитета в Близкия изток, каза американският държавен секретар. Той подчерта и значението на нормализирането на отношенията между Саудитска Арабия и Израел.

"САЩ имат реален интерес, свързан с националната сигурност, към насърчаване нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия", каза той.

Блинкън направи и косвена препратка към спорното предложение за съдебна реформа, което доведе до масови протести в Израел през последните месеци. Американският президент Джо Байдън публично се противопостави на предложението, което би дало на израелското правителство по-голям контрол върху назначенията във Върховния съд на страната.

Мая Йорданова
2309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини