Държавният департамент на САЩ публикува годишния си Доклад за религиозната свобода по света

  • 16 май 2023 10:49

  • 304
  • 3
Държавният департамент на САЩ публикува годишния си Доклад за религиозната свобода по света
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Държавният департамент на САЩ публикува вчера годишния си Доклад за религиозната свобода по света за 2022 г.

В доклада, до който има свободен достъп на уебсайта на Държавния департамент, е компилирана информация за състоянието на религиозните свободи във всички страни по света, като за всяка отделна държава има отделна секция, в която е публикувана подробна информация: https://www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/ 

Съединените щати са дългогодишен защитник на правото на религиозна свобода и на свобода на убежденията за всички хора. Тази ни позиция има своите исторически корени още в периода на основаването на САЩ и продължава да играе централна роля и днес, пише в предговора към тазгодишния доклад държавният секретар Антъни Блинкън.

В наши дни хора с най-различни убеждения продължават да мигрират към САЩ и към други демократични страни, за да могат да се ползват от свободата на религията и на убежденията. Изследвания показват неоспорима връзка между свободното упражняване на индивидуалните човешки права в демократичните страни и увеличаването на политическата стабилност, на икономическия просперитет и на социалната кохезия. Когато страните защитават свободата на убежденията, те се справят по-добре и животът на гражданите им става по-добър, изтъква Блинкън, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ констатира, че през 2022 г. правителствата на някои страни са продължили да прилагат сериозни ограничения на религиозните свободи, като в същото време е имало и прояви на обществена нетърпимост и на насилие срещу хора заради техните убеждения.

В секцията от доклада за България се отбелязва, че българската конституция гарантира свободата на вероизповеданията и на съвестта.

Споменава се за това, че през април миналата година Върховният касационен съд е върнал делото за разпространяване на радикален ислям за повторно разглеждане от Окръжен съд - град Пазарджик по отношение на 12 представители на мюсюлманското изповедание. Обръща се внимание и на изявленията на мюсюлмански лидери, че Столична община не е откликнала на молбите да даде разрешение за строеж на нова джамия.

Цитирани са също представители на "Свидетелите на Йехова", според които някои общини ограничават дейностите им. Обърнато е внимание и на решението на кмета на Столична община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска да отмени на процедурни основания годишния Луковмарш, организиран в чест на генерал Христо Луков. Изтъква се също, че през ноември правителството е създало постоянен пост на национален координатор за борба с антисемитизма.

Пълният текст на секцията от доклада за България може да бъде намерен на адрес: https://www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/bulgaria/    

Последвайте канала на

Росица Валентинова
304 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.05.16 | 18:19

3
КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИИИ ВИЙ СТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ЛАЙНОЯДЦИ. КОЛКОТО И ДА СЕ ПЕНИТЕ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРЕГЛЪТНЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО.
ФЛОРИНА ИВАНОВА

2023.05.16 | 16:15

2
КЪДЕ Я ЗАРОВИХТЕ?
да

2023.05.16 | 14:27

1
да кажат за регилигиозната свобода в усраина. там преследват и затварят православните църкви. подли англонагли твари. всичко става с тяхно покровителство.

Добави коментар

Водещи новини