Бивш учител стана кмет на Чикаго

  • 05 април 2023 17:05

  • 452
  • 1
Бивш учител стана кмет на Чикаго
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Брандън Джонсън, синдикален деец и бивш учител, беше избран за кмет на Чикаго - третия по големина град на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е важна победа за прогресивното крило на Демократическата партия в момент, когато Чикаго се сблъсква с висока престъпност и финансови предизвикателства.

47-годишният Джонсън, който е чернокож, ще наследи на кметския пост Лори Лайтфут, първата чернокожа кметица и открито определяща се за член на ЛГБТ общността.

Победата на Джонсън на кметските избори в Чикаго беше завършек на неговия забележителен успех като кандидат, който не беше добре известен, когато миналата година влезе в надпреварата за поста. Той се издигна до върха с организационната и финансова подкрепа на политически влиятелния учителски синдикат в Чикаго и с одобрението от сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън. В последните дни на надпреварата Сандърс взе участие в митинг в подкрепа на Джонсън.

Неговият съперник в кметските избори Пол Валас, който бе подкрепен от синдиката на полицията, призна поражението си пред поддръжници.

Еър Сърбия увеличава броя на полетите от Белград до Ню Йорк и ще открие авиолиния до Чикаго

Сред най-наболелите въпроси, по които Джонсън и Валас спореха в предизборната надпревара, беше как да се справят с престъпността. Като в много други американски градове, в Чикаго беше отбелязан ръст на престъпността по време на пандемията от КОВИД-19, когато броят на убийствата достигна рекордни нива от 25 години насам. През 2021 г. той достигна до 797, но миналата година намаля. Сега в Чикаго има по-нисък ръст на убийствата от други градове в щатите от Средния запад на САЩ, като например в Сейнт Луис, припомня АП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2023.04.05 | 17:27

1
Слагат негри за кметове и се чудят на вълната от престъпност...

Добави коментар

Водещи новини