Китайският балон прехванал чувствителни военни данни от САЩ

  • 03 април 2023 14:45

  • 2476
  • 0
Китайският балон прехванал чувствителни военни данни от САЩ
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайският шпионски балон, свален от Съединените щати през февруари, е успял да събере данни от "няколко чувствителни американски военни обекта", съобщава Ен Би Си Нюз.

Трима неназовани високопоставени американски служители твърдят, че балонът е бил управляван дистанционно от китайските власти и е прелетял над няколко обекта неколкократно, като е предавал разузнавателна информация в реално време.

Посочва се, че балонът е уловил електронни сигнали, "които могат да бъдат приети от оръжейни системи или да включват комуникации от персонала на обектите".

Източниците отбелязват, че усилията на САЩ да ограничат излъчването на сигнали и да скрият някои от целите, успешно са стеснили обхвата на данните, събрани от балона. Те допълват, че устройството е съдържало механизъм за самоунищожение, но не е ясно защо той не е бил задействан.

Китайският балон, който Пекин отрича да е бил със шпионски цели, седмица летя над Съединените щати и Канада, преди американският президент Джо Байдън да разпореди да бъде свален на 4 февруари.

Случаят допълнително обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин и накара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи планираното посещение в Пекин.

Байдън: Нямам намерение да се извинявам на китайския президент за балона

Китай твърди, че балонът е бил цивилен изследователски дирижабъл, който по погрешка се е отклонил от курса и обвини Съединените щати в прекомерна реакция.

От своя страна Държавният департамент на САЩ заяви, че балонът е бил снабден с технология за електронно наблюдение, способна да проследява комуникациите на американската страна.

Китай е използвал такива балони за събиране на разузнавателна информация от 40 различни страни на пет континента, твърдят от САЩ.

Последвайте канала на

Калина Христова
2476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини