САЩ подкрепят създаването на специален трибунал за агресията срещу Украйна

  • 28 март 2023 22:44

  • 1134
  • 7
САЩ подкрепят създаването на специален трибунал за агресията срещу Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

САЩ подкрепят създаването на специален трибунал за престъплението "агресия" срещу Украйна, каза специалният посланик в бюрото за глобално наказателно правосъдие и говорител на американския Държавен департамент Бет ван Шаак, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10664

Така за първи път се представя начинът, по който Вашингтон ще подкрепи настояването на Украйна за търсене на отговорност за руската инвазия.

"Вярваме, че този специален трибунал трябва да бъде установен в украинската вътрешна съдебна система, тъй като това ще осигури най-прекия път за създаването на нов трибунал и ще даде максимален шанс за търсене на значителна отговорност", каза тя.

В Русия напомниха какво ще стори САЩ, ако техен гражданин се окаже със заповед за арест от МНС

Шаак изрази също подкрепата на Вашингтон за такъв трибунал, като посочи, че този модел е бил избран след анализиране на няколко други.

"Този модел, интернационализиран национален съд, ще улесни по-широката междурегионална подкрепа и ще демонстрира украинското лидерство, за да се осигури търсенето на отговорност за престъплението агресия", каза тя в изявление пред Католическия университет на Америка във Вашингтон.

Според Шаак трибуналът може да бъде разположен някъде в Европа, поне на първо време, за "да подсили желаната от Украйна европейска ориентация".

Украйна, ЕС и Нидерландия публично подкрепиха идеята за специален трибунал. Русия, която определя действията си в Украйна като "специална военна операция", отрече обвиненията във военни престъпления, включително умишленото вземане на прицел на украински цивилни граждани, хиляди от които са загинали.

Международният наказателен съд (МНС) издаде по-рано този месец заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки във военно престъпление заради незаконното депортиране на стотици деца от Украйна. МНС каза, че има достатъчно основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност.

Мая Йорданова
1134 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Гражданин на СССР

2023.03.29 | 07:54

7
Отпърво трибунал трябва за Горбачов и Елцин, след това за всички други негови последватели и наследници!
Конституция на Русия не работи!

2023.03.29 | 07:30

6
Отпърво необходимо е да се изготвят изменения в законодателството, забраняващи всякаква дейност на банкери и олигарци на територията на нашата-вашата страна-Русия нарушаващи Конституция на Русия, и да се въведе отговорност за нарушаване на Конституция на Русия!
Айдее

2023.03.28 | 23:06

1
Изгоряха петимата последни президента на САЩ. По големи престъпници от тях няма. Виновни за смъртта на милиони невинни хора.
Гражданин на СССР

2023.03.29 | 07:21

5
Най-големи престъпници - Горбачов и Елцин!
ах

2023.03.28 | 23:32

2
краварите търсят отговорност само от другите, така разбират демокрацията по краварски

2023.03.29 | 07:01

4
Възраждане 33%
Стая 101

2023.03.29 | 04:28

3
en.wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини