Увеличението на цените на жилищата в САЩ се забавя през януари

  • 28 март 2023 19:47

  • 590
  • 0
Увеличението на цените на жилищата в САЩ се забавя през януари
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Увеличението на цените на жилищата в САЩ се забавя през януари тази година до 3,8 на сто на годишна основа спрямо ръста от 5,8 на сто регистриран за декември 2022 г., показва индекс, отчитащ стойността на американските недвижими имоти, на "Стандард енд Пуърс"/Кейс-Шилър (Standard & Poor's/Case-Shiller), предаде Си Ен Би Си. 

Индикаторът, отчитащ цените на жилищата в 20 от най-големите градове в САЩ, се повишава с 2,5 на сто през януари при понижение от 4,6 на сто през предходния месец. В някои от тези градове цените на жилищните имоти се понижават на годишна основа - Сан Франциско (-7,6 на сто), Сиатъл (-5,1 на сто) и Сан Диего (-1,4 на сто), но в други се повишават - Маями (+13,8 на сто), Тампа (+10,5 на сто) и Атланта (+8,4 на сто).

Цените на жилищата във всичките 20 града, включени в индекса, обаче намаляват на годишна основа. Тенденцията за понижаването им се базира на по-високите лихви по ипотечните кредити на фона на увеличаването на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Байдън отново увери: Банковата система на САЩ е стабилна

Средните лихвени нива по 30-годишен жилищен кредит с фиксирана лихва се движат от миналата есен насам в диапазона от 6 на сто на годишна основа, въпреки че през последните седмици са променят в по-широки граници на фона на проблемите в банковата система, провокирани от фалита на "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB) и "Сигничър банк" (Signature Bank), отбелязва Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
590 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини