Шефът на "ТикТок" защитава на онлайн приложението пред комисия на Конгреса на САЩ

  • 22 март 2023 16:53

  • 220
  • 1
Шефът на "ТикТок" защитава на онлайн приложението пред комисия на Конгреса на САЩ
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Главният изпълнителен директор на "ТикТок" (TikTok) Шоу Цзъ Чу, който ще свидетелства утре пред Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, планира да заяви пред конгресмените, че онлайн приложението за споделяне на кратки видеоклипове, собственост на базираната в Пекин компания "БайтДенс" (ByteDance), е "посветено на защитата на личните данни на своите потребители и не е изложено на влиянието на правителството на Китай", съобщава БТА.

Шефът на "ТикТок" се очаква да отговори на въпроси на американски законодатели, свързани с влиянието, което социалната мрежа оказва върху по-младите потребители и възможните рискове за националната сигурност на САЩ, свързани с популярната онлайн платформа, основана от китайски предприемачи.

Пред комисията на американския Конгрес Шоу Цзъ Чу ще се придържа към познатия сценарий, който включва твърдения, че "ТикТок" не зависи от базираната в Пекин корпорация "БайтДенс" и не предоставя на китайските власти информация за своите потребители. Очаква се високопоставеният мениджър да призове властите в САЩ да не предприемат действия за пълна забрана на онлайн приложението и да се откажат от искането си китайските акционери в компанията, която управлява "ТикТок", да продадат дяловете си.

"ТикТок" се намира в "ключов" момент

Главният изпълнителен директор на технологичната компания заявява, че забраната на онлайн приложението в САЩ ще нанесе вреда на икономиката на страната и на представителите на малкия бизнес, които използват "ТикТок", за да продават своите продукти, като същевременно ще ограничи конкуренцията на един "все по-концентриран пазар".

"ТикТок" има около 150 милиона потребители в САЩ, пише АП.

Според бележките, които шефът на технологичната корпорация е подготвил за изслушването си в Комисията по енергетика и търговия, плановете на собствениците на онлайн платформата да гарантират сигурността на данните на своите потребители включват проект на стойност 1,5 милиарда долара, който предвижда информацията от "ТикТок" да бъде съхранявана на компютърни сървъри в САЩ, собственост на американската корпорация "Оракъл" (Oracle). Предвижда се да бъде дадено правото на външни експерти да проверяват "изходния код", на базата на който е създадена онлайн платформата (набор от инструкции и изявления, написани от програмист, използващ компютърен език за програмиране – бел. ред.).

"Нито една от другите технологични компании, които управляват социални мрежи или онлайн платформи за забавление като "ТикТок", не предоставя подобно ниво на достъп и прозрачност", казва Шоу Цзъ Чу.

Роденият в Сингапур 40-годишен бизнесмен е категоричен: "Позволете ми да заявя категорично: "БайтДенс" (компанията, която притежава "ТикТок" - бел. ред. ) не е агент на Китай или на някоя друга държава".

Мая Йорданова
220 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.22 | 17:58

1
Освен това ще заяви, че прасетата летят и снега е от памук. вЕрваме му.

Добави коментар

Водещи новини