Напусна ни барабанистът Джим Гордън

  • 17 март 2023 22:40

  • 2345
  • 0
Напусна ни барабанистът Джим Гордън
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Джим Гордън, рокендрол барабанистът, който свири в класически записи на Ерик Клептън, Джордж Харисън и „Бийч бойс“, но страда от нарастващи психически проблеми и прекарва втората половина от живота си в затвора за убийството на майка си, почина на 77 години, съобщава БТА.

Гордън е починал в понеделник в Калифорнийския медицински център във Вакавил от естествена смърт. Той е бил диагностициран с шизофрения и е прекарал в затвора последните четири десетилетия от живота си.

Почина велик джаз музикант

От средата на 60-те до средата на 70-те години на миналия век малко студийни барабанисти са били по-търсени от Гордън. Той свири в забележителния експериментален албум „Pet Sounds“ на „Бийч бойс“, в „The Notorious Byrd Brothers“ на „Бърдс“, в тройния албум, записан от Джордж Харисън след „Бийтълс“, „All Things Music Pass“ и в джазрок албума „Pretzel Logic“ на „Стийли Дан“. Работи с широк кръг от водещи изпълнители - от Джоан Бейз и Джаксън Браун до Мърл Хагард и Том Пети. Гордън също така пътува на турнета с Клептън и „Дерек енд дъ доминос“, една от великите рок групи.

През юни 1983 г. Гордън напада с чук 71-годишната си майка Оса Гордън, след което я намушква смъртоносно с месарски нож. Твърди, че някакъв глас му е казал да го направи. Едва след ареста му за убийство втора степен Гордън е диагностициран с шизофрения. Присъдата му е от 16 години до доживотен затвор с възможност за предсрочно освобождаване. На няколко пъти обаче му е отказвано предсрочно освобождаване, след като не се явява на нито едно от изслушванията, и така остава в затвора до смъртта си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини