Журналистът, замерил с обувките си Джордж Буш-младши, не съжалява за стореното

  • 14 март 2023 14:12

  • 441
  • 2
Журналистът, замерил с обувките си Джордж Буш-младши, не съжалява за стореното
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Иракският журналист Мунтазер аз Зайди, който стана известен с това, че замери с обувките си американския президент Джордж Буш-младши по време на пресконференция, днес заяви, че гневът му все още е така силен, предаде Ройтерс. Проявата на неуважение от страна на Зайди беше в знак на негодувание срещу корупцията и хаоса в Ирак след инвазията на САЩ в страната през 2003 г., уточнява агенцията.

"Същите хора, които преди 20 години дойдоха заедно с окупатора, са все още на власт, въпреки провалите им и корупцията. САЩ много добре знаят, че доведоха тук псевдо политици", каза Зайди за Ройтерс, докато си припомняше за протеста си през далечната 2008 г. по време на пресконференцията в Багдад.

Буш-младши, който стоеше до тогавашния премиер на Ирак Нури ал Малики, се наведе, за да не бъде ударен от обувките, хвърлени по него от другата страна на залата. В арабския свят хвърлянето на обувка по някого се счита за сериозна обида, пояснява агенцията.

"Това е целувка за сбогом от иракския народ за теб, куче!", изкрещя тогава Зайди, след като замери Буш-младши с обувките си, преди да бъде изведен от залата от служителите по сигурността.

Буш-младши бе критикуван в Близкия Изток за решението си да свали от власт Саддам Хюсейн и да предприеме действия срещу него, основаващи се на погрешни данни на американското разузнаване, според които иракският лидер е натрупал оръжия за масово унищожение, отбелязва Ройтерс.

След инцидента с хвърлянето на обувките американският президент каза, че "това е същото като неодобрителните възгласи и подвиквания по време на политически митинг. Хората ги използват, за да привличат внимание".

За нападението над гостуващ в Ирак държавен глава Зайди прекара в затвора шест месеца, след което замина за Ливан. Той се завърна в Ирак и се кандидатира за място в иракския парламент през 2018 г. като част от усилията си да се бори с корупцията, но не успя да вземе преднина на изборите, предава БТА.

Замериха крал Чарлз III с яйца отново

"Къса ми се сърцето като гледам как хората живеят в постоянно страдание", каза той и добави, че е продължил да води кампания срещу корупцията и че никога не е съжалявал за това, че е хвърлил обувките си по американския президент.

"Инцидентът с обувките е доказателство, че в даден момент един обикновен човек е способен да каже "не" на онзи арогантен човек и на цялата му мощ, на тиранията му, на оръжията, на медиите му, на парите му и на властта му, и да каже, ти (Буш), не си прав", добави Зайди.   

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.14 | 14:32

1
Джордж Буш-младши , най добрия американски президен , отърва ни от тероризма , преди да подеме войната с тероризма в Афганистан , Ирак , Сирия , Либия всеки ден четяхме за атентати с хиляди загинали , беше ни страх да ходим по чужбина , сега вече рядко се чува за атентати , слава на Америка и дано Бог накаже терориста Путин

2023.03.15 | 09:31

2
КУУУУУУУУУУУРВОООООООООО

Добави коментар

Водещи новини