САЩ връщат на Италия 14 откраднати древни творби

  • 03 февруари 2023 19:13

  • 475
  • 0
САЩ връщат на Италия 14 откраднати древни творби
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ню Йорк реституира на Италия 14 откраднати произведения на изкуството, някои от които от римската и гръцката античност, съобщи БТА.

Творбите са на стойност около 2,5 милиона щатски долара. 

Повече от две години правосъдната система на щата Ню Йорк провежда мащабна кампания за връщане на антики, откраднати в около двадесет държави, които са попаднали в музеи и галерии в мегаполиса, включително в престижния "Метрополитън". 

САЩ върнаха на Италия фреска от Херкулан и други ценни реликви

Под егидата на районния прокурор на Манхатън Алвин Браг през изминалата година са върнати повече от 700 предмета на стойност над 100 милиона долара на 17 държави, сред които Камбоджа, Индия, Пакистан, Египет, Ирак, Гърция и Италия.

Произведенията, реституирани в четвъртък на церемония с участието на италианския генерален консул Фабрицио Ди Микеле и италиански карабинери, са част от група от 214 творби (на обща стойност 35 млн. долара), върнати в Рим през последните седем месеца, се казва в изявление на прокурор Браг.

От 2017 г. в прокуратурата в Манхатън има отдел за борба с международния трафик на антики, защото Ню Йорк е негова крайна точка от десетилетия.

Според съобщението 14-те върнати творби - сред които сребърна монета тетрадрахма от Наксос в Сицилия от 430 г. пр.н.е. и мраморна глава на император Адриан от 200 г. - "са били задигнати и продадени от известните италиански търговци на произведения на изкуството Джакомо Медичи и Джовани Франко Бекина, и Робърт Хехт, американски търговец на произведения на изкуството, живеещ в Париж, който почина през 2012 г."

Тези хора "разчитат на банди, които грабят гробници и крадат от добре подбрани, но слабо защитени археологически обекти по Средиземноморието", казва съдът в Ню Йорк. 

Най-емблематичният случай с трафиканти на произведения на изкуството в Ню Йорк е колекционерът Майкъл Стейнхард, който през 2021 г. е върнал около 180 антики, откраднати през последните десетилетия, на стойност 70 млн. долара.

Извънсъдебно споразумение с американското правосъдие му позволява да избегне наказателни обвинения, но му забранява да придобива произведения на легалния пазар на изкуство до края на живота си.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини