Байдън иска спешна забрана на полуавтоматичните оръжия в САЩ

  • 25 януари 2023 07:19

  • 477
  • 3
Байдън иска спешна забрана на полуавтоматичните оръжия в САЩ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в се обяви за спешна забрана на полуавтоматичните оръжия.

„Президентът призовава двете камари на Конгреса да изпратят текстове за забрана на полуавтоматичните оръжия на бюрото му възможно най-бързо. Той вярва, че тези трагични инциденти ни показват, че има още много, което може да бъде направено, за да са в безопасност домовете, училищата и общностите ни. Президентът, както и повечето американци, вярва, че това е неотложна задача. Твърде много от нашите съседи, колеги, деца губят живота си заради въоръжена агресия. През последните две десетилетия повече ученици са загинали при стрелби, отколкото полицаи и военни взети заедно”, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

През 1994 г. Съединените щати приемат забрана за масово притежание на 19 вида оръжие, които имат характеристиките на тези, които използват военните. По това време Байдън е сенатор и работи активно за забраната. Тя отпада през 2004 г., но за времето, в което е в сила, броят на жертвите при стрелби намалява значително.

Претърсиха дома на Байдън след "доброволно и изрично предложение" на адвокатите му

Калифорния скърби за жертвите на стрелбите през последната седмица. При двата инцидента - в близост до Лос Анджелис и в покрайнините на Сан Франциско, загинаха общо 18 души. Медиите зад океана отчетоха някои общи неща около двете престъпления - и двамата нападатели са мъже от азиатски произход. И двамата са в пенсионна възраст, което не отговаря на типичния профил на извършителите на подобни престъпления. Мотивите за стрелбите засега остават неразкрити, пише БТА.

Губернаторът на Калифорния заговори за промени в законите, които да ограничат притежанието на огнестрелно оръжие. Той цитира данни, според които за първите 24 дни от годината в Съединените щати са станали 39 подобни инцидента.

Росица Валентинова
477 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:42

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.25 | 09:01

2
Хората извън сашт дали са по-различни, та на тях зорлем изпращате оръжия?

2023.01.25 | 08:59

1
Иска, защото знае, че ще го гpъмнат.

Добави коментар

Водещи новини