Добри новини за студентите, решили да кандидатстват за бригади в САЩ

  • 08 декември 2022 15:01

  • 560
  • 0
Добри новини за студентите, решили да кандидатстват за бригади в САЩ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

През 2023 г. няма да има ограничения в броя на българските студенти, които могат да се явят на интервю за J1 виза и да заминат на бригада в САЩ по програмата Work and Travel. Това е станало ясно на среща в американското посолство у нас, проведена през седмицата, съобщиха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ след среща в американското посолство у нас, проведена тази седмица.

По време на пандемията дш COVID пътуването на български студенти по програмата беше затруднено, както поради строгите изисквания за достъп в страната, така и заради намаления административен капацитет за обработка на подадените документи и провеждане на интервюта с всички кандидати. Американските работодатели също имат интерес от участие на повече студенти в програмата и намалелият брой заминали беше разочарование и за тях. Този дефицит доведе и до покачване на заплащането, което на места достигна до 15-20 долара на час.

Около 5000 български студенти заминават на бригади в САЩ всяка година

През 2023 г. ще бъдат проведени толкова интервюта, колкото са и кандидатите за участие в програмата с подготвени документи според изискванията. Интервютата стартират на 6 февруари догодина и ще продължат до 15 юни 2023 г. При необходимост ще бъдат включени допълнителни дни от календара, уверили са от посолството на САЩ. В случай че има закъснели кандидати, те ще могат да се явят на интервюта и след 15 юни, но на общо основание заедно с останалите кандидати за визи.

И през 2023 г. ще действа т.нар. Dropbox процедура – подаване на документи по програмата Work and Travel без провеждане на интервю. До нея се допускат студенти, които вече са пътували успешно до САЩ по същата програма, не им е била отказвана виза и не се обучават в първи или последен курс в университета.

От България традиционно по програмата за културен обмен Work and Travel пътуват между 4500 и 5500 студенти на година. През сезон 2018/2019 г. отпътувалите по програмата от страната бяха 4332, като интересът  се запази голям и през 2019/2020, но поради пандемията студентите нямаха възможност да заминат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини