Осъдиха Ото Перес Молина за участие в корупционна схема

  • 08 декември 2022 07:01

  • 286
  • 0
Осъдиха Ото Перес Молина за участие в корупционна схема
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бившия президент на Гватемала Ото Перес Молина и неговата вицепрезидентка Роксана Балдети бяха признати за виновни по обвинения в измама и заговор, съобщи Асошиейтед прес. Конкретните им присъди все още не са обявени.

Двамата бяха оправдани по обвиненията в незаконно обогатяване. Перес Молина и Балдети подадоха оставка през 2015 г. и бяха задържани по обвинения в разрешаване и облагодетелстване от митническа схема за подкупи. Тя е позволявала на някои предприятия да избягват вносни мита в замяна на подкупи.

Около 30 други лица, включително митнически служители и бизнесмени, са замесени в делото, което включва около 1 млн. долара подкупи и 2 млн. долара пропуснати ползи за държавата. Някои от обвиняемите бяха оправдани.

Вицепрезидентът на Аржентина осъден за корупция

Перес Молина, който управляваше от 2012 до 2015 г., продължава да отрича обвиненията. "Това е лъжа", заяви 72-годишният бивш президент по време на почивката в съдебното заседание, пише БТА.

Съдебното преследване на Перес Молина е връхна точка в усилията на Гватемала да се бори със системната корупция. Властите са подпомагани от антикорупционна мисия на ООН, която от 12 години оказва съдействие на Специалната прокуратура за борба с безнаказаността в разбиването на десетки престъпни мрежи.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини