Сенатът защити гей бракове в САЩ от решения на Върховния съд

  • 17 ноември 2022 12:44

  • 317
  • 5
Сенатът защити гей бракове в САЩ от решения на Върховния съд
© Getty Images

Сенатът даде вчера зелена светлина на законопроект за защита на признаването на еднополовите бракове на федерално ниво, пише БТА.

Законодателната инициатива бе предприета с оглед на притесненията, че по-консервативен Върховен съд би могъл да отмени решението от 2015 г., с което еднополовите бракове станаха законни навсякъде в САЩ, съобщи Ройтерс.

Законопроектът събра шейсетте гласа, нужни за прекратяване на дебата, преди да се гласува приемането му окончателно. Той ще служи за гаранция срещу всякакви бъдещи действия на Върховния съд, като наложи на федералното правителство задължението да признае, че всеки брак е законен в щата, в който е сключен. Няма да бъдат спирани щатите да забраняват еднополовите или междурасовите бракове, ако Върховния съд им позволи.

Всички 50 демократи и 12 сенатори от Републиканската партия гласуваха за прокарването на законопроекта в 100-местната горна камара на американския Конгрес. Камарата на представителите прие подобен законопроект през юли с подкрепата на 47 републиканци и на всички демократи конгресмени.

Текстът трябва да премине през още няколко процедури в Сената, преди да може да се одобри окончателно и да се подпише от президента.

Когато през юли Върховният съд отмени конституционната защита на абортите, върховният магистрат Кларънс Томас изказа мнение, че съдът трябва да обмисли отмяната и на други прецеденти, защитаващи личната свобода, включително и решението от 2015 г. за узаконяването на еднополовите бракове.

Според Бюрото за преброяване на населението в САЩ има около 568 000 женени еднополови двойки. Сенаторката от Демократическата партия Тами Болдуин, която е първата открито хомосексуална сенаторка и главна инициаторка на законопроекта, заяви на пресконференция във вторник, че е разбрала за разтревожени граждани, които се боят заради предложението да се отнеме правото им да сключат брак с този, когото обичат. Преди гласуването вчера сенаторът от Републиканската партия Том Тилис, който също е от инициаторите, определи законопроекта като „добър компромис…основаващ се на взаимно уважение към скъпите ни американци“.

Токио вече ще признава еднополовите съюзи

Въпреки че в последните десет години еднополовите бракове се превърнаха от деликатен въпрос в добре утвърдена норма, преговарящите трябва да намерят баланса между защитаване на правото, което повечето американци считат за даденост, и успокояване на опасенията на републиканските сенатори спрямо религиозните свободи.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
317 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:32

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:32

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
Значи сега

2022.11.17 | 14:09

3
Зеленски може свободно да предложи брак на дядо Байдън
PaulaFox

2022.11.17 | 13:02

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
БРАВОООО

2022.11.17 | 12:59

1
Свобода за американските джендъри. В сайта е пълно с такива педали.

Добави коментар

Водещи новини