Христофор Караджов: Много републиканци се обърнаха срещу Тръмп

  • 14 ноември 2022 10:05

  • 408
  • 0
Христофор Караджов: Много републиканци се обърнаха срещу Тръмп
© Getty Images/Guliver (архив)

Демократическата партия в САЩ запази контрола над Сената след ключова победа в Невада. Балотажът в Джорджия, който ще се проведе на 6 декември, може съвсем да обърне нещата в полза на демократите. Това обясни пред БНР Христофор Караджов, който е преподавател в Калифорнийския университет.

„В най-добрия случай републиканците ще имат само няколко конгресмени повече. Това е далече от предвижданията за голяма победа“.

Много републиканци се обърнаха срещу Доналд Тръмп, обясни той.

Демократите запазват контрола си в Сената на САЩ?

„Неговата арогантност им изигра лоша шега. Той е разубеждаван от обявяването на кандидатурата си за президент на САЩ на изборите през 2024 година“.

Тръмп изригна срещу потенциалния си опонент за поста- Рон де Сантис и го обяви за посредствен губернатор с много добри пиари, разказа Христофор Караджов.

„Рон де Сантис е консерватор и популист. Той може да използва доста цинично различни проблеми, както този с кандидат бежанците от Латинска Америка, които изпрати в луксозното градче Мартас Виниярд в Масачузетс. Това беше прозрачен популистки ход. Той носи сериозен елемент на цинизъм, но е популярен сред републиканците, на които вече е писнало от Тръмп и от неговата непредвидимост“.

Консервативни коментатори се обръщат срещу Тръмп, обясни още Караджов.

„Преди месец това не се случваше. Но сега се вижда, че подкрепяни от Тръмп кандидати загубиха“.

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в пък звучи доста приповдигнато, обясни нашият Христофор Караджов.

„Липсата на загуба за демократите при положение, че има инфлация и президентът е с ниска популярност, е малко чудо в политическата история на САЩ“.

Забраната на абортите се оказа вторият фактор, след инфлацията, който даде отражение върху резултатите от междинните избори в САЩ.

„Разрешаването им вече се решава на щатско ниво. Повече от две трети от американците подкрепят това право на жените. Те мразят държавата да ограничава правата им. Реагират остро и болезнено, когато се случи“.

На тези избори имаше висока избирателна активност и много млади хора дадоха своя глас, отчете той.

Ако успее да вземе мнозинството в Сената, това ще бъде сериозен коз за Байдън, обясни Караджов.

„Това ще му помага във вътрешната политика, но и в при назначението на федерални съдии и във Върховния съд. Това са много важни неща в американската политическа система. Те ще са добър знак за следващите две години от неговото управление“.

Цялото интервю на Силвия Великова с Христофор Караджов може да чуете в звуковия файл.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини