МААЕ ще разследва твърденията на Русия за "мръсни бомби"

  • 28 октомври 2022 08:50

  • 355
  • 5
МААЕ ще разследва твърденията на Русия за "мръсни бомби"
© Getty Images

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия каза вчера, че ще изпрати инспектори на две места в Украйна, където според твърденията на Русия има дейност, свързана с възможно производство на „мръсни бомби“, и очаква те да направят заключения до няколко дни, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10638

Рафаел Гроси каза, че инспекторите от МААЕ ще пътуват тази седмица до два обекта, чиято защита е поета от агенцията по искане на украинското правителство.

В изпратено тази седмица писмо до Съвета за сигурност на ООН руският посланик в ООН твърди, че украинският Институт за ядрени изследвания при украинската академия на науките в Киев и Миннообогатителният завод „Восточний“ „са получили преки заповеди от режима на (президента Володимир) Зеленски да разработят такава мръсна бомба“.

НАТО отхвърли обвиненията, че Украйна създава "мръсна бомба" и призова Русия да не търси претекст за ескалация

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че информацията е от руското министерство на отбраната. Министерството съобщило, че работата по мръсната бомба, която използва експлозиви за разпръскване на радиоактивен материал в опит за всяване на страх, е на „финален етап“.

Гроси каза, че целта на посещението е да се установят възможни необявени ядрени дейности и материали, свързани с разработването на „мръсни бомби“.

Русия продължи с атаките, обвини Украйна и в атака с "мръсна бомба"

Преди месец МААЕ инспектира Института за ядрени изследвания в Киев и „там не бяха открити никакви недекларирани ядрени дейности или материали“, каза Гроси.

Сега инспекторите отново ще посетят обекта, но ще имат друга цел.

Путин се включи в хора с руски обвинения срещу Украйна, че има планове да използва "мръсна бомба"

Обикновено инспекторите проверяват за наличие на ядрен материал като обогатен уран, плутоний и торий, каза Гроси, но в този случай „се споменават определени изотопи, цезий и стронций. Така че ще вършим различна работа, за да определим дали горивото там е било преработено по някакъв начин, за да бъдат те извлечени“.

По искане на Кулеба: МААЕ отива в Украйна след твърденията на Русия за „мръсната бомба“

Гроси отиде в централата на ООН в Ню Йорк, за да информира членовете на Съвета за сигурност при закрити врата за ядрените проблеми, свързани с Украйна. По-рано МААЕ излезе със съобщение от негово име. Гроси говори пред журналисти след края на срещата.

Посланикът на Русия Небензя каза, че е подчертал пред Гроси, че „трябва да е бдителен“, защото това не са единствените обекти, където може да се произвеждат „мръсни бомби“.

МААЕ ще инспектира два обекта в Украйна заради твърденията на Москва за подготвяна "мръсна бомба"

Гроси каза, че остава „изключително загрижен“ за възможността от ядрена авария.

Той съобщи, че през следващите седмици МААЕ ще изпрати допълнителни експерти в други АЕЦ в Украйна – Ровненска и Хмелницка в южната част на страната, и в Чернобилската.

Пентагонът се закани на Русия: Използвате ли "мръсна бомба", ще има последствия

През миналия уикенд руският военен министър Сергей Шойгу изостри ядрения проблем с необосновани твърдения, че Украйна се готвела да хвърли „мръсна бомба“, в телефонни разговори с колегите си от Великобритания, Франция, Турция и САЩ.

Великобритания, Франция и САЩ веднага отхвърлиха твърдението и го определиха като „очевидно невярно“, допълва БТА.

Весела Найденова
355 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.28 | 11:22

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Hare Krishna

2022.10.28 | 09:27

2
Фарс фарс! Маее, оон, нато, ес, сзо, ЦЕнтрална банка, Мвф, уницеф, еп, световен имономически форум…. Ми това са същите хора зад различни съкращения и имена, ако има на някой на който не му е ясно!
Всички

2022.10.28 | 09:30

4
Тези организации са еврейски ракови образувания за света и хората.
Автор

2022.10.28 | 09:27

3
Ве села най денова. Необосновани твърдения от тъпа мисирка.
Добрее

2022.10.28 | 09:25

1
Англо-саксонските изроди, ще се раследват сами. Доклада, не е ли ясен от сега.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини