Секциите в САЩ са готови за изборите утре

  • 01 октомври 2022 09:52

  • 530
  • 2
Секциите в САЩ са готови за изборите утре
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Местата за гласуване на територията на САЩ са готови за изборите в неделя, съобщи за БНР Зоя Милчева – консул във Вашингтон.

Посолството във Вашингтон продължава да следи ситуацията с последствията от урагана Иън. Заради наводнения, спиране на тока и комуникациите е имало опасност три секции на територията на щата Флорида да не отворят врати. По информация от края на работния ден в петък местно време въпросните три секции - в Нейпълс, Сейнт Питърсбърг и района на Орландо ще отворят врати в неделя за изборите. Заразлика от миналия ноември, този път няма информации за забавяне на доставка на машини, изборни книжа и методически указания. Българите в САЩ ще гласуват в 55 секции.

Две са новите секции в САЩ за вота за български парламент – в Остин, щата Тексас и Рали, щата Северна Каролина. Поради липса на интерес няма да има секция в Балтимор, щата Мериленд. Балтимор е град, който е на около час от столицата Вашингтон, където секция има. Организирането на тези избори е протекло по сходен начин като преди, каза Зоя Милчева – консул във Вашингтон.

„Ентусиазъм имаше, може би някаква и умора се чувства определено сред хората. Намериха се членове на избирателните комисии, макар и не навсякъде особено лесно, но нямахме и някакви особени проблеми. За цялата страна имаме комисии сформирани - някъде и с командировани от София колеги почти изцяло. Имаме една такава комисия в района на Лос Анджелис, която е в консулския им район. Тя е в Портланд. Там по-трудно се получи и там основният състав е от командировани лица“.

По данни на ЦИК, за отваряне на секция в Портланд, щата Орегон са подадени 42 заявления и липсата на доброволци за участие в комисията показва, че няма интерес конкретно за тази дейност. По информация на БНР активисти в българската общност в Портланд все пак помагат за изборите като например с намиране на зали. В останалите комисии в САЩ, основното участие е на българската общност като по закон има и командировани от Министъра на външните работи служители. Участието в комисиите от общността е на доброволен принцип и се заплаща с минимално спрямо американските стандарти възнаграждение. Включилите се в процеса правят това предимно от желание да помогнат на родината като и при тези избори активността при организирането е видима.

„Преди всичко искам да благодаря на общността, на нейните активни представители. Без тях няма как да се организира и да протече целия този сложен процес. Много разчитаме на тях. Трябва да се знае, че това са усилия, много усилия, които те полагат изцяло доброволно. Надявам се да продължим добрата работа с тях и за в бъдеще и всичко да протече добре и този път“, заяви Зоя Милчева.

 

„При гласуване избирателите следва да удостоверят самоличността си пред СИК с български документ. Не може да се гласува с американски документи -паспорти, така че трябва да се представи валидна лична карта, паспорт, включително дипломатически, служебен, временен паспорт също може. Моряшки или пък военна карта, ако става въпрос за военнослужещи. В случай, че лицето има само документ с изтекъл срок, а и ако е подал молба за издаването на нови лични документи възможно е да гласува и с изтеклите документи, като представи удостоверение по член 263, алинея втора от Избирателния кодекс, издадено от дипломатическо или консулско представителство“, допълни милчева.

Когато в процеса на гласуването, ако някой сметне, че вижда някакви нередности, какво може да се направи? Как да се подадат сигнали в деня на изборите.

„Лицето, което установи това, има възможност за подаване на сигнал до самата секционна избирателна комисия, ако става въпрос за нейната дейност. Възможно е да подава сигнали и до ЦИК ако става въпрос за някакви нередности от по-сериозен характер, може директно до ЦИК“, уточни Милчева.

На вота през ноември имаше неясноти при гласуването с машини – предизвикателство, което сега не се очаква: „Членовете на СИК са запознати с методическите указания за гласуването с машини и имат готовност да помагат на избиратели, които не могат да се ориентират. Така че имаме такава готовност те да разясняват. Трябва да се има предвид, че част от състава на избирателните комисии вече е опитен. При няколко провеждани избори предходната година те вече натрупаха опит и знаят как да подходят към случаи, когато възникнат проблеми, къде да се консултират и как да могат да помогнат на избирателите най-ефективно“.

На този вот на местата за гласуване в САЩ няма ограничения свързани с Covid пОрганизацията на изборите в числа - сега и миналата годинаандемията.

Цветелина Кирилова
530 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.01 | 12:06

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.01 | 10:02

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини