Ураганът "Иън" достигна Флорида

  • 28 септември 2022 22:38

  • 2947
  • 0
Ураганът "Иън" достигна Флорида
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ураганът "Иън" достигна сушата в югозападната част на Флорида край селището Кайо Коста със силата на буря от четвърта категория, съобщи Националният център за ураганите, цитиран от БТА.

Около 2,5 милиона души получиха заповед за евакуация в Югозападна Флорида, преди бурята да връхлети брега с максимални постоянни ветрове със скорост 241 км/ч. Бурята се насочва навътре в сушата, където се очаква да отслабне.

В Куба е започнало постепенно възстановяване на електроподаването, след като ураганът "Иън" причини неговото спиране на целия остров, нанесе щети на някои от най-важните тютюневи ферми и уби най-малко двама човека.

Ураганът Иън удари Куба на път за Флорида

Министерството на енергетиката и мините съобщи днес, че в три региона вече има ток, след като две големи електроцентрали във Фелтон и Нуевитас са подновили работа. В Хавана на места започнаха да светят лампите, но в по-голямата част от столицата и повечето западни райони на страната все още няма ток.

Вчера "Иън" връхлетя Куба, която и без това се бори с икономическа криза и през последните месеци често има спирания на електричеството. Ураганът от Категория 3 порази главно западния край на острова, като опустоши провинция Пинар дел Рио, където се отглежда повечето тютюн за прочутите кубински пури.

Десетки хиляди хора бяха евакуирани превантивно, а стихията причини наводнения, повреди жилища и прекърши дървета. Властите бяха подготвили 55 укрития и предприеха мерки за опазване на насажденията, главно тютюневите, но "Иън" нанесе щети на най-престижната тютюнева ферма Финка Робайна.

Мая Йорданова
2947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини