Ураганът Иън удари Куба на път за Флорида

  • 27 септември 2022 09:28

  • 1467
  • 1
Ураганът Иън удари Куба на път за Флорида
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Набралият сила ураган Иън донесе проливни дъждове и мощни ветрове на териториите в западния край на Куба на път към западното крайбрежие на Флорида, където би могъл да достигне 4-а категория, предаде АП.

Властите в западната кубинска провинция Пинар дел Рио са евакуирали превантивно 50 хиляди души и са подготвили 55 убежища. В района са разположени спасителни екипи и са предприети мерки за опазване на големите масиви с тютюневи насаждения.

От Националния център за ураганите в САЩ предупредиха за очаквани много силни ветрове и проливни дъждове, създаващи заплаха за живота на хората в западните части на Куба.

Извънредно положение е обявено в щата Флорида

Според прогнозите при преминаването на Иън през острова и над топлите води на Мексиканския залив той ще набере сила и утре сутринта ще достигне Флорида, като вече ще бъде ураган от четвърта категория със скорост на вятъра до 225 км/ч.

От вчера се знае, че Тампа и Сейнт Питърсбърг вероятно ще бъдат връхлетени директно от първия най-мощен ураган от 1921 г. насам.

През нощта срещу вторник местно време Иън се придвижваше в северозападна посока със скорост от 20 км/ч и окото му премина на 170 км на изток-югоизток от западния връх на Куба при постоянни ветрове със скорост от 165 км/ч. В района на Тампа бей, Флорида, стихията може да предизвика вълни с до 3 метра височина и валежи до 250 литра на кв. метър, а на места до 380 литра.

От съображения за сигурност НАСА вчера отложи старта на ракета, с която трябваше да се изведе непилотиран космически кораб в орбита около Луната.

Ракетата трябваше да бъде изстреляна от космическия център "Кенеди" след седмици на отлагане на изпитателния полет, предаде АП.

Виолета Симеонова
1467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.27 | 09:45

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини